Help! Zit mijn kind al in de puberteit?
Er wordt al eens met de deur gesmeten, het eerste puistje duikt op en het lijkt alsof je de hele inhoud van de kleerkast moet vernieuwen. Kleine jongens en meisjes worden veel te snel groot, maar hoe weet je of je kind al in de puberteit zit?
Zit mijn kind in de puberteit: de signalen
In de meeste gevallen begint de puberteit rond 11 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens. Dat is echter slechts een richtlijn, wat betekent dat het bij jouw tiener vroeger, maar ook later kan beginnen.
Groot geworden
Wat ben jij opeens groot geworden! Als je kind in de puberteit terechtkomt, krijgt het een echte groeispurt met alles erop en eraan. De kleren zijn allemaal te klein en je ziet dat ook de vorm van het lichaam verandert. Jongens worden breder en gespierder en bij meisjes valt het op dat ze meer rondingen krijgen en borstjes ontwikkelen. Meisjes gaan rond deze periode ook voor het eerst ongesteld worden.
Meer lichaamshaar
Het lichaam verandert ook op andere manieren. Zo krijgen zowel jongens als meisjes haar onder de oksels als in de schaamstreek. Jongens krijgen wat meer haar dan meisjes, niet enkel op hun lichaam maar misschien is er ook al een dunne snor of het eerste baardhaar te zien? Bij de jongens krijg je niet enkel de fysieke baard te zien, maar ze kunnen ook last krijgen van de spreekwoordelijke baard in de keel. Hun strottenhoofd groeit en ze krijgen een zwaardere stem.
Er zit een geurtje aan
Puberzweet herken je meteen! Een keertje extra douchen en een milde deodorant dus. Geen overbodige luxe in deze periode!
Daar zijn die puistjes
Vaak herken je de puberteit ook aan de eerste zogenaamde jeugdpuistjes. Een vervelend gevolg van de hormonen die veranderen in deze periode. De talgklieren worden groter en produceren ook meer talg. Puistjes ontstaan wanneer deze kliertjes verstopt of ontstoken raken. Het is verleidelijk om eraan te peuteren of de puistjes uit te knijpen, maar dat is geen goed idee. Je laat de huid best zoveel mogelijk met rust. Heeft je zoon of dochter er veel last van? Maak dan een afspraak bij de dermatoloog.
Wat een humeur, zeg
De hormonen zijn niet enkel verantwoordelijk voor puistjes, maar ook voor de emotionele rollercoaster die vaak gepaard gaat met de puberteit. Je kind kan het ene moment superblij zijn, en het volgende moment erg verdrietig. Bovendien lijken ze op bepaalde momenten wel emotieloos. Pubers verlaten de kindertijd en moeten op zoek naar zichzelf en daar hoort dat typische pubergedrag bij. Ook al lijkt het dat ze zich van je afzetten, ze hebben je in deze tijd nog hard nodig. Wees er dus voor hen, soms wat meer op de achtergrond, dan weer eens wat op de voorgrond. Probeer aan te voelen wa tje puber nodig heeft.
Bronnen: oudersvannu.nl, jmouders.nl
Zeker ook lezen:
- Knuffelen met je kind: voordelen op elke leeftijd
- 9 veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit bij kinderen
- Opvoeden bij autisme: 10x tips voor ouders
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ (onderaan de homepage)Β om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!