7 tips om de liefde te versterken volgens expert John Gottman
Al meer dan 50 jaar doen partners John en Julie Gottman onderzoek naar de vraag die ons allemaal bezighoudt: wat is nu eigenlijk het geheim van gelukkige en duurzame relaties? In hun nieuwste boek ‘Liefde, versterk de liefde in zeven dagen’ vertellen ze ervaringen uit hun praktijk, verklappen ze hun geheimen en geven ze praktische en eenvoudige tips om de liefde lang te laten duren, én om gelukkig samen te blijven. Wij delen alvast enkele van hun tips.
In 1990 richtten John en Julie Gottman The Love Lab op met één groot doel: ontdekken waarom het ene stel bij elkaar blijft en het andere niet, en dat wetenschappelijk onderbouwen. Ze keken onder andere naar lichaamstaal, de manier waarop ze met elkaar spreken, de manier waarop ze ruziemaken, hun persoonlijke achtergrond en hun liefdesverhalen. Ze maten hartslagen en stresshormonen. Daar kwamen ontzettend veel onderzoeksresultaten uit. Er valt veel over te vertellen, maar in hun nieuwste boek delen ze alvast 7 praktische tips.
7 praktische tips om de liefde te versterken
‘Liefde is een werkwoord’, een stokoude uitdrukking, maar daarom niet minder waar. Om mensen een handige leidraad te bieden, bundelt het echtpaar zeven tips in hun boek ‘Liefde, versterk de liefde in zeven dagen’. En ze hebben goed nieuws. Zelfs als je in een relatiedip zit, is er volgens hen geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Dan is het simpelweg tijd om er samen aan te werken.
1. Maak contact
In de ratrace van het leven is het gevaarlijk om elkaar uit het oog te verliezen. Daarom is het belangrijk om bewust tijd te nemen om contact te maken met elkaar. Maar, zo zeggen de Gottmans in het boek, het is ook belangrijk om kleine momentjes te pakken wanneer ze zich voordoen. Contact maken kan bovendien op verschillende manieren: even helpen als je ziet dat je partner in zijn of haar eentje iets zwaar aan het dragen is, even glimlachen of vragen wat er scheelt als je partner zucht bijvoorbeeld.
2. Stel belangrijke vragen
Je denkt je partner misschien heel goed te kennen, maar het blijft belangrijk regelmatig vragen te stellen, anders dreig je van veronderstellingen uit te gaan. Een mens is bovendien constant in evolutie, ideeën en gevoelens veranderen en dat maakt dat het belangrijk is regelmatig polshoogte te nemen bij je partner. Dat kan door zo nu en dan een belangrijke vraag te stellen. Dat hoeven helemaal geen zwaarwichtige vragen te zijn, hieronder vind je enkele voorbeelden:
3. Bedank de ander
Door de hectiek van het leven is het gevaarlijk elkaars negatieve kantjes te zien. Niemand is perfect, je partner helaas ook niet. Nochtans word je gelukkiger als je focust op de dingen die je partner wél goed doet. Wees een echte observator en bekijk wat je partner allemaal doet. Bedank hem of haar daar vervolgens voor. Want geef nu toe: ook al doe je iedere week de was en de strijk, en lijkt dat wel vanzelfsprekend geworden, het blijft toch heerlijk als je partner je even laat weten dat hij of zij er dankbaar voor is?
4. Geef een oprecht compliment
Je hebt elk je eigen noden en behoeften die je wilt bevredigen en beschermt. Dat er soms discussies ontstaan, is een onvermijdelijk gegeven. En dat hoeft geen probleem te zijn. Al hebben de Gottmans wel een regeltje: ze onderzochten hoeveel positieve boodschappen er nodig zijn om een negatieve te vergeten. Vijf! Om het slechte gevoel van een negatieve opmerking te neutraliseren, moeten er dus vijf positieve opmerkingen zijn. Een eenvoudige manier om gemakkelijker aan dat aantal te komen? Elkaar regelmatig een welgemeend compliment geven. Merk het op als je partner er goed uitziet, iets leuks doet of een leuk mopje maakt. Eenvoudig, maar veel waard.
5. Vraag om wat je nodig hebt
We hopen dat onze partner rekening houdt met onze wensen en behoeften. En liefst van alles voelt die partner als bij wonder vanzelf aan wat die noden zijn. Dat is helaas niet realistisch. Bespreek dus waar je nood aan hebt en druk dat letterlijk uit. Benadruk altijd het positieve. Zeg dus niet ‘je maakt niet genoeg tijd voor mij’, maar benadruk wel: ‘ik geniet er zo van als we samen leuke dingen kunnen doen, ik wil dat graag vaker inplannen.’ Klinkt meteen veel minder verwijtend.
6. Raak de ander aan
We kunnen niet leven zonder fysieke aanrakingen, dat bewijst onder andere de term ‘huidhonger’ die tijdens de coronaperiode is ontstaan. Gewenste lichamelijke aanraking zorgt ervoor dat er oxytocine vrijkomt, waardoor het lichaam in een rust-en herstelmodus terechtkomt. Huidhonger heeft het omgekeerde effect: spanning en angst nemen toe, je komt uiteindelijk in een vecht- of vluchtmodus terecht. Dat hoeft niet enkel over seks te gaan: knuffel vaker, sla je arm om je partner, raak elkaars hand aan of zoen vaker.
7. Prik een datum voor een afspraakje
Alles start met tijd maken voor elkaar. Prik daarom een datum voor een afspraakje! Laat smartphones achterwege, doe iets waar jullie allebei van kunnen genieten en bespreek meteen wanneer jullie nog een afspraakje kunnen vastleggen. Veel plezier!
Lees getuigenissen, praktische oefeningen en alle tips in Liefde, versterk de liefde in 7 dagen van John en Julie Gottman. (Standaard Uitgeverij – € 22,99 – Hier verkrijgbaar)
Meer over liefde & relaties:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!