Een latrelatie als je kinderen hebt: hoe doe je dat?
In een latrelatie wonen partners niet samen, maar behouden ze elk hun eigen plek. Hoe gaat het dan als er kinderen komen? Kunnen mama en papa elk in hun eigen huis blijven wonen, en toch samen voor de kinderen zorgen?
Wat is een latrelatie?
Als je kiest voor een latrelatie, kies je in principe voor een vaste, monogame relatie, maar woon je niet samen met je partner. ‘Lat’ staat voor ‘living apart together’. Dat kan een tijdelijke oplossing zijn, maar bepaalde koppels zien in deze vorm alleen maar voordelen. Hoe je als koppel deze relatievorm invult, is heel persoonlijk. Zie je elkaar wel in het weekend, maar ga je door de week terug naar je eigen plekje? Of hebben jullie geen vast patroon?
Het belangrijkste is dat beide partners zich goed voelen in deze relatievorm en dat er voldoende ruimte en aandacht is voor vertrouwen en communicatie.
‘Latten’, niets dan voordelen?
Net zoals een gewone relatie zijn er ook aan een latrelatie voor- en nadelen verbonden. Veel partners vinden vooral de zelfstandigheid en autonomie het grootste voordeel. In je eigen huis pak je de dingen namelijk aan zoals jij het wilt en hoef je geen rekening te houden met die andere.
Nog een voordeel is dat je steeds terugkunt naar je eigen veilige plekje als het even minder goed gaat. Een voordeel dat meteen ook een nadeel blijkt, want zo kun je elkaar makkelijker ontlopen in plaats van eventuele problemen uit te praten.
Tot slot hou je best ook rekening met de financiële kant: gaan samenwonen is natuurlijk een stuk goedkoper.
Een latrelatie bij nieuw samengestelde gezinnen
Voor wie gescheiden is en onlangs een nieuwe liefde vond, is een latrelatie een voor de hand liggende eerste stap, zeker als er kinderen in het spel zijn. Toch zijn er ook koppels die ervoor kiezen om die latrelatie aan te houden, zelfs als ze al een hele tijd samen zijn en zeker zijn van hun liefde voor elkaar. Dat heeft namelijk een heel aantal voordelen.
Zo blijven de kinderen steeds in hun vertrouwde omgeving wonen, met hun biologische ouder. Het eigen huis of de plek waar iemand woont opgeven, is voor veel mensen niet evident. Als je voor een latrelatie kiest, kunnen beide partners hun eigen plekje behouden.
Een veilige haven is belangrijk, zeker voor de kinderen, maar je moet natuurlijk ook tijd en ruimte hebben voor verbinding. Niet alleen tussen de partners, maar ook met de kinderen. Sommige ouders vinden het een voordeel om enkel bepaalde dingen als nieuw samengesteld gezin te doen en andere momenten net voor te behouden voor de eigen kinderen.
Nieuwe partners in een co-ouderschapregeling kiezen er soms ook voor om samen te wonen in de week dat de kinderen bij de andere ouder zijn en apart als hun kroost bij hen is.
Living apart together in een traditioneel gezin
Een latrelatie in een traditioneel gezin waar de ouders nog een koppel vormen is minder voor de hand liggend, maar daarom niet ondenkbaar. Vaak hadden deze koppels al een latrelatie voor er kinderen kwamen en kozen ze ervoor op die manier verder te gaan.
Soms kiezen partners bewust voor deze manier van leven omdat ze gesteld zijn op hun eigen plekje waar ze helemaal tot rust kunnen komen, maar in veel gevallen ligt een praktische reden aan de basis voor de keuze. Stel dat een van beiden een erg drukke job heeft ver van huis, dan kan het eenvoudiger zijn om een eigen stekje te hebben dicht bij het werk.
Ook als je kinderen hebt en kiest voor een latrelatie, vul je die als koppel zelf in. Het is niet omdat een van beide ouders niet fulltime bij de rest van het gezin leeft, dat er minder sprake is van liefde of betrokkenheid.
Bronnen: psyned,nl, beeveedee.com, margriet.nl