Beter concentreren in de klas: al aan sensorische hulpmiddelen gedacht?
Ben jij degene die altijd met zijn pen zit te klikken in de vergadering, of met je vingers zit te tokkelen op de tafel? Net als bepaalde volwassenen zijn er ook kinderen in de klas die er baat bij hebben om te friemelen, wiebelen of kauwen. Want zo kunnen ze zich beter concentreren. Sensorische hulpmiddelen kunnen, ook al zijn het geen wondermiddelen, soelaas bieden.
Beter concentreren
Je aandacht bij iets houden of je focussen betekent dat je de enorme hoeveelheid aan prikkels gaat filteren. Heb je echter problemen met het verwerken van die prikkels, dan lijdt je concentratie daaronder. Er is een verschil tussen kinderen met een lage prikkeldrempel en deze met een hoge prikkeldrempel. De eerste groep raakt snel overprikkeld en zal zich daarvoor proberen te beschermen. Een rustig plekje in de klas of een geluiddempende hoofdtelefoon kan een verschil maken.
De tweede groep wordt vaak afgeschilderd als dromerig en afwezig. Zij hebben net prikkels nodig om letterlijk bij de les te blijven en gaan beginnen prutsen en friemelen of bewegen. Dat onrustige gedrag stoort de les of de andere leerlingen en wordt bijgevolg in de meeste gevallen niet geapprecieerd. Deze leerlingen kunnen net baat hebben bij hulpmiddelen die prikkels toevoegen voor het kind, zonder storend effect op de groep.
Sensorische hulpmiddelen: wat bestaat er?
Om te beginnen: het is geen wondermiddel en zeker niet voor elk kind geschikt. Er is bovendien geen eenduidig bewijs dat zegt dat sensorische hulpmiddelen in alle omstandigheden werken. Onderzoekers verwachten echter op basis van inzichten uit de ergotherapie en sensorische prikkelverwerking dat het bij bepaalde leerlingen wel een oplossing kan bieden. Het hulpmiddel moet uiteraard aansluiten bij de noden en problemen van de leerling.
Om te kauwen
Sommige kinderen gaan automatisch sabbelen op kledij, aan hun nagels bijten of kauwen op hun potlood als ze in de klas zitten. Kauwen kan namelijk helpen om prikkels te verwerken en je beter te concentreren. Wil je nagelbijten en kauwen en sabbelen op kleding en potloden vermijden, dan is een kauwketting het proberen waard. Het is een ketting die zowel voor jongens als meisjes geschikt is Γ©n volledig veilig is om op te kauwen.
Kauwsieraad
Om te friemelen en te prutsen
Als je kind meer prikkels nodig heeft om zich beter te kunnen concentreren, kan friemelen of fidgetten helpen. Een tangle is een hulpmiddel waarbij het gaat om de beweging, niet om een bepaald resultaat. Je neemt βm dus gewoon in de hand en maakt eindeloos vloeiende bewegingen.
Tangle
Om te wiebelen
Net als kauwen of friemelen, kan wiebelen helpen om de concentratie te verhogen. Een wiebelkussen zorgt ervoor dat je actief moet zitten. Je maakt als je het ware kleine bewegingen om stabiel te blijven.
Wiebelkussen
Waarop moet je letten als je sensorische hulpmiddelen koopt?
Zoals gezegd is niet elk kind geholpen met een tangle of wiebelkussen. De uitdaging is om het juiste hulpmiddel te vinden dat bij de noden van jouw kind past. Je overlegt dus best met de leerkracht of een hulpverlener. Het blijft een hulpmiddel en geen speelgoed.
Verder is het belangrijk dat het jouw kind helpt, maar het mag de rest van de klas niet storen of afleiden. Denk maar even terug aan die persoon in de vergadering die de hele tijd met zijn pen klikt. Dat kan heel erg storend zijn voor de rest van de aanwezigen.
Bronnen: kennisrotonde.nl, performancehealth.com, edutopia.org, deleukstekinderen.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!