Opstaan! Met deze tips krijg je je tiener makkelijk uit bed
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar je tiener die zit nog in vakantiemodus. Heeft je kind het moeilijk om ’s morgens uit bed te komen? Lees dan zeker verder. Met deze tips krijg je je tiener namelijk een stuk makkelijker uit de veren.
Tiener makkelijk uit bed: enkele tips
Hou rekening met je kind
Een eerste belangrijke tip: hou rekening met je kind. Merk je dat hij of zij ‘s avonds moeilijk in slaap raakt maar ‘s morgens echt nog moe is? Dan heeft je kind vast wat meer slaap nodig. Neem de avondroutine onder de loep en zorg ervoor dat de slaapkamer donker genoeg is. Tieners zijn onderhevig aan hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat ze pas later op de avond moe worden. Dat is volkomen normaal en daar kunnen ze dus ook niets aan doen.
Een vast uur om te gaan slapen
Zorg voor een vast tijdstip om naar bed te gaan en probeer dit ook in het weekend aan te houden. Dat zorgt ervoor dat het verschil tussen week- en weekenddagen wat minder groot is en dat je je tiener makkelijk uit bed krijgt. Een tiener heeft gemiddeld acht tot elf uur slaap nodig. Afhankelijk van hoe laat de wekker gaat ‘s morgens, weet je om hoe laat het tijd is om ‘s avonds in bed te kruipen.
Voldoende ontspanning voor het slapengaan
Zorg dat er ‘s avonds rustige activiteiten op het programma staan. Even een korte wandeling met de hond, een beetje lezen of samen gezellig een kopje thee drinken. Hiervan komt je tiener tot rust!
Vermijd blauw licht ‘s avonds
Dat zorgt in de meeste gezinnen vast voor de meeste discussies, maar het blauwe licht van de smartphone, computer of tablet onderdrukt de aanmaak van melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Een uurtje voor het slapengaan hou je je tiener best weg van al deze apparaten!
Geef je tiener wat tijd
Tijd om op te staan! Je tiener springt meestal niet meteen uit bed bij het horen van deze zin. Geef hem even de tijd om rustig wakker te worden en na te denken over wat de dag gaat brengen. Daardoor begin je op een relaxte en en bewuste manier aan je programma.
Opgelet: snoozen is geen goed idee! Zorg er dus voor dat je kind niet opnieuw in slaap valt door bijvoorbeeld al wat klusjes in huis te doen die wat lawaai maken. De tafel dekken of de vaatwasser uitladen bijvoorbeeld.
Probeer zelf kalm te blijven
Het is frustrerend om tien keer te moeten roepen vooraleer er beweging komt in de tienerkamer, maar toch is het belangrijk dat je zelf kalm blijft. Schreeuwen helpt niet en zorgt voor een negatieve sfeer aan het begin van de dag. Als je wat extra tijd incalculeert voor je tiener om op een rustige manier wakker te worden, hoef je ook niet te stressen.
Zet alles de avond ervoor klaar
Nog een goede tip om de stress ‘s morgens te beperken: zorg ervoor dat je tiener alle spullen ‘s avonds al klaarzet. Niet enkel de boekentas, maar ook kledij, eventueel sportgerief en (een deel) van de lunch. Jullie kunnen misschien ‘s avonds samen de ontbijttafel alvast dekken? Of gaan jullie liever voor een beurtrol?
Laat wat licht binnen
Als je de kamer van je kind binnenwandelt ‘s morgens, zeg je vriendelijk goedemorgen en doe je alvast een lichtje aan of open je de gordijnen. Licht zorgt ervoor dat de hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om aan de dag te beginnen. Ook een lichtwekker of wake-up light is een goed idee. Hierbij neemt de lichtsterkte gradueel toe zodat de hersenen langzaam kunnen wennen aan het idee dat het tijd is om op de staan.
Succes!
Bron: goedgezind.be, jmouders.nl
Ook interessant voor ouders van tieners:
- Hierover maken we het meest ruzie met onze tieners
- Zo maak je van een kinderkamer een tienerkamer
- Tieners in lockdown: waarom corona mentaal zo’n grote impact heeft op onze jeugd
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!