TikTok voor je kind? Zo pak je het veilig aan
Het regent bezorgdheden over hoe TikTok met onze privacy omgaat. Recent verboden verschillende overheden hun medewerkers om TikTok te installeren of te gebruiken op een professionele smartphone. Tegelijk is TikTok niet meer weg te denken, zeker uit de wereld van onze kinderen en tieners. Daarom rijst de vraag: is TikTok nog veilig voor je kind? We vroegen aan Hannes Coudenys, vlogger en social media expert hoe je het veilig houdt voor kinderen.
TikTok voor jonge kinderen
Coudenys: “Voor kinderen onder de twaalf raad ik het simpelweg af. De openbare versie van TikTok is in principe slechts toegankelijk vanaf 13 jaar en dat respecteren kinderen (en ouders) beter. Want draai het zoals je wilt, er passeren toch enkele rare zaken op TikTok die een jong kind niet meteen kan filteren.
Ik krijg zelf regelmatig de melding ‘gevoelige inhoud’. Een kind begrijpt nog niet dat het daar dan beter niet op klikt. Je kunt bijvoorbeeld zomaar op heel gewelddadige filmpjes over de oorlog in Oekraïne botsen die je je kind nog lang niet wilt tonen. Het gaat niet enkel over geweld, maar soms ook over zwaar seksueel getinte inhoud waar een kind niet klaar voor is.
Het is bovendien algemeen geweten dat pedofiele bezoekers een probleem zijn op TikTok. Die geef je liefst geen toegang tot de onschuldige dansjes van je kind. Laatst wilde ik een onschuldig filmpje van mijn zoon en mij in het zwembad posten. In TikTok zit een bom artificiële intelligentie en ik kon het simpelweg niet uploaden omdat die content ongepast zou zijn. Dat zette me toch wel heel hard aan het denken.”
TikTok en tieners
Coudenys: “Tot 12 jaar hebben kinderen enkel toegang tot een afgeschermde app waarin ze zelf filmpjes kunnen maken maar die niet delen. Vanaf 13 jaar kan je kind dat wel, maar ook dan raad ik aan om als ouder toezicht te houden en begeleiding te bieden. Dat betekent niet dat je je kind niet vertrouwt. Je weet gewoon best waar ze mee bezig zijn. Online en offline. Maak er dus ook een geregeld gespreksonderwerp van.”
Onrealistische picture perfect
Coudenys: “Want net als bij Instagram denk ik dat ook TikTok verantwoordelijk is voor veel depri gevoelens bij (vooral) jonge meisjes. Op Instagram zie je enkel die picture perfect van beroemdheden. Op TikTok kun je ook actief op zoek naar wat je zogezegd moet doen om er net zo uit te zien.
In de hype ‘What I eat in a day’ delen tiktokkers met dat perfecte lichaam bijvoorbeeld wat ze allemaal (slechts) eten op een dag. Ook de zoekterm ‘nose job’ boomt echt op TikTok. Instagram toont je enkel dat onrealistische plaatje. Op TikTok krijg je dat heel foute, extra zetje om zelf aan de slag te gaan met al die onrealistische verwachtingen.”
72 minuten per dag gemiddeld
Coudenys: “Last but not least, is TikTok bijzonder verslavend. De gemiddelde tiktokker spendeert er 72 minuten per dag op. Als je weet dat de filmpjes 15 seconden tot één minuut duren, is dat heel veel. Alle sociale media worden, zo lijkt het wel, enorm verslavend gemaakt waardoor we veel te vaak die smartphone in onze handen hebben. De makers van TikTok lijken daar een soort heilige graal in gevonden te hebben.
Er wordt enorm ingespeeld op instant gratification. Het zet je aan voortdurend te reageren op prikkels in de app en via de ‘For you’ Page krijg je griezelig snel het ene na het andere filmpje aangereikt. De artificiële intelligentie zit zo verdraaid goed in elkaar waardoor de app volledig op jouw maat en volgens jouw interesses content biedt.”
Enkele tips voor TikTok bij kinderen en tieners:
- Ga samen door de toestemmingen en privacy-instellingen. Automatisch staan die op openbaar, maar je kunt je filmpjes afschermen voor vreemden en de toegang tot je exacte locatie, contactenlijst en agenda weigeren.
- Gebruik de “Family Pair”-functie. Zo krijg je via je eigen account toegang tot dat van je kind. Je kunt er aanpassen wat je kind kan opzoeken, wie comments kan geven op video’s, wie hen een bericht kan sturen… Daarnaast kun je instellen hoeveel tijd per dag je kind op TikTok mag.
- Respecteer de leeftijdsbeperking. Je moet 13 jaar of ouder zijn voor een openbaar TikTok-account. Soms ‘liegen’ kinderen over hun leeftijd door het geboortedatum aan te passen, maar video’s die je kind te zien krijgt, zijn gebaseerd op de ingegeven leeftijd. Gebruik dus zeker nooit je eigen leeftijd.
- Blokkeer en rapporteer video’s. Als je video’s ziet voorbijkomen met gevoelige inhoud kun je die rapporteren en vervolgens het account blokkeren. Zo ‘leert’ het algoritme dat je dit soort video’s niet wilt zien.
Bron: VRT NWS en Hannes Coudenys
Meer tips om schermtijd veilig te houden?
- Hoeveel beweging, slaap én schermtijd is goed voor je kind?
- 7x leuke alternatieven voor schermtijd
- Je kinderen digitaal vaardig maken? Neuropsychiater Theo Compernolle geeft advies
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!