Tips om je kinderen mee te laten helpen in het huishouden
Waarom je kinderen laten helpen?
Afhankelijk van de leeftijd, is het een goed idee om je kinderen een handje te laten helpen in het huishouden. Zo leren ze dat het huishouden van iedereen is én dat het ook leuk kan zijn om samen te werken. De boodschap is van kleins af aan: we wonen hier allemaal gezellig samen, dus zorgen we samen ook voor die gezelligheid.
Kinderen leren op die manier niet alleen hoe het huishouden in elkaar zit, ze voelen zich ook ‘gewaardeerd’. Vooral jonge kinderen zijn vaak erg trots als ze mogen helpen en oudere kinderen krijgen het besef mee dat je soms ook dingen moet doen die niet altijd zo leuk zijn.
Het belangrijkste is dat je de taken natuurlijk niet de bovenhand laat nemen. Een kind moet natuurlijk nog altijd meer spelen dan helpen!
Hoe begin je daar dan aan? Een overzicht.
1. Kleuters en peuters
Heel wat kleuters en peuters vinden het heerlijk om mee te kunnen doen met de volwassenen. Ze ‘helpen’ dan natuurlijk niet in de letterlijke zin van het woord, ze imiteren je vooral. Laat het ook toe, maak er een spelletje van. Bijvoorbeeld alle rode was uit de wasstapel halen. Stapeltjes maken, sorteren, daar kun je een kleuter echt mee bezighouden zonder voor frustraties te zorgen omdat er iets niet zou lukken.
2. Lagere schoolkinderen
Eens de kinderen naar de lagere school gaan, kunnen ze wel echte huishoudelijke taken aan. Het is bovendien een erg goed idee om ze te laten helpen. Kinderen die van jongs af aan geleerd hebben dat niet alles zomaar voor hen wordt gedaan, leren makkelijker om zelf ook taken te zien en hun steentje bij te dragen. Stel bijvoorbeeld een beurtrol op om de tafel te dekken of af te ruimen. Een makkelijke opdracht die duidelijk maakt dat je in huis vooral samen de taken aanpakt.
Let er wel op dat je ook bij hen haalbare taken geeft. Als een van je kinderen het nog wat moeilijker heeft met de fijne motoriek, dan is het misschien niet verstandig om met glazen rond te lopen. Als je kind dan vaker een glas laat vallen, zou het wel eens kunnen dat dit ontmoedigend werkt.
3. Tieners
Wanneer de kinderen nog iets ouder zijn, kun je ze concrete taken geven. Zoals bijvoorbeeld mee onkruid helpen wieden in de tuin. Zolang het haalbare, niet te belastende taken zijn, kun je ze elk aspect in het huishouden aanleren.
Belangrijk: zorg voor voldoende structuur. Als kinderen weten wat van hen verwacht wordt, dan zullen ze ook sneller patronen herkennen en begrijpen wat van hen verwacht wordt.
Nog enkele tips
- neem niet zomaar over! Het vraagt wat geduld en neen, het zal niet perfect zijn. Maar het is niet de bedoeling dat jij steeds opnieuw overneemt zodra het niet verloopt volgens (jouw) plan. Heb vertrouwen in je kinderen, want zij kunnen meer dan je zou denken.
- niemand is perfect. Vraag dingen aan je kinderen die haalbaar zijn, en wees dan ook tevreden met het resultaat. Enkel zo kunnen ze die belangrijke succeservaring opdoen die smaakt naar meer.
- laat hen leren van hun fouten. De kans is groot dat -ondanks het feit het om een haalbaar taakje ging- er toch iets misloopt. Probeer niet meteen tussen te komen of te corrigeren, maar laat je kind zelf experimenteren.
Maar wat als je kind niet graag helpt?
Die kans is natuurlijk reëel, maar dat neemt niet weg dat je kind echt wel mag leren dat sommige taken nu eenmaal niet leuk zijn. Om je kinderen te stimuleren zou je aanvankelijk kunnen starten met een beloningssysteem. Maar dit mag niet blijven duren, natuurlijk. Taakjes in het huishouden horen er nu eenmaal bij. Complimenteer je kinderen voor hun hulp en laat hen merken dat je hun werk echt wel apprecieert.
Bron: Radio2.be, barkingsdogs.be
Deze artikels wil je vast ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!