Wat als je kind stottert?
Veel kinderen hebben een periode van onvloeiende spraak tussen het tweede en vijfde levensjaar. Bij een aantal van hen gaat die fase niet vanzelf over en kun je spreken van stotteren. Ouders kunnen het gelukkig makkelijker maken voor hun kind. Een aantal tips op een rij!
Hoe ontstaat stotteren?
Stotteren kan ontstaan (en zich ontwikkelen) door deze factoren; in sommige gevallen werken ze op elkaar in:
- Stress en spanning (bijvoorbeeld in periodes waar een grote verandering plaatsvindt of inherent aan het karakter van je kind)
- Snelheid (te snel willen spreken, gejaagd leven in het algemeen)
- Gezondheidsbelemmeringen of spraak- en taalontwikkelingsproblemen
Wat kun je doen als je kind stottert?
- Praat in een rustig tempo met je kind en las veel pauzes in.
- Alle kinderen, maar vooral kinderen die stotteren, praten makkelijker wanneer ze niet altijd worden onderbroken.
- Laat adviezen als: ‘denk eerst goed na’, haal eens diep adem’, ‘wees eens wat rustiger’ achterwege. Ze doen het zelfvertrouwen dalen, zijn frustrerend voor het kind en geven meer spanning en doen soms net méér stotteren.
- Stel zo weinig mogelijk vragen aan je kind. In plaats van vragen te stellen kun je eenvoudig commentaar geven op wat je kind vertelt, zodat hij weet dat je hem gehoord hebt.
- Hou oogcontact en probeer op een vriendelijke manier geduld uit te stralen.
- Gebruik je gezichtsuitdrukking en je hele lichaamstaal om aan je kind te laten weten dat je luistert naar wat hij te vertellen heeft en niet naar de manier waarop.
- Opmerkingen in het bijzijn van je kind als: ‘wat stottert ze toch weer erg’ of ‘gisteren ging het toch veel beter’ werken als stoorzenders en worden zelfs door kleuters van drie jaar opgepikt. Probeer dat niet te doen.
- Besteed veel aandacht aan wat je kind leuk vindt en kan. Bemoedig en steun hem daarin. Kinderen, zowel jonge als oudere, zijn heel gevoelig voor de waardering van hun ouders. Zo bevorder je het zelfvertrouwen. Probeer dus niet alleen stil te staan bij het stotteren. Dat is slechts een klein stukje van je kind!
- Plan elke dag op een vaste tijd een kwartiertje in waarop je jouw onverdeelde aandacht geeft aan je kind. Dit rustmoment speciaal voor je kind geeft hem zelfvertrouwen.
- Deel de leerkracht vóór de eerste schooldag of tijdens de eerste schooldagen mee dat je kind stottert. De meeste leerkrachten staan positief tegenover overleg met de ouders.
- Wanneer je kind langer dan zes maanden stottert, ga je voor advies langs bij een erkend stottertherapeut. Een logopedist(e) zonder stotterspecialisatie raden we ten sterkste af om advies in te winnen.
- Het allerbelangrijkste is dat je je kind laat weten dat je van hem houdt en dat je vierkant achter hem staat. Dat geeft je kind pas echt kracht!
Kind stottert: vanaf wanneer therapie?
Zowel voor het kind dat stottert als voor de ouders is het belangrijk om te weten hoe je er best mee omgaat. Je ziet dat sommige ouders goedbedoelde raad geven, maar hiermee soms meer kwaad dan goed doen.
Maak je je zorgen, ga dan zeker langs bij een logopedist gespecialiseerd in stotteren of een stottertherapeut. Studies tonen aan dat je de therapie best opstart voor je kind vijf jaar oud is. Vanaf zes jaar is de kans namelijk eerder klein dat het stotteren er nog vanzelf uit zal groeien. Er bestaan verschillende vormen van therapie of behandeling. Wat voor jouw kind geschikt is, bespreek je best met de therapeut.
Boeken voor kinderen en jongeren over stotteren
Stotterkit. Stotteren, hoe werkt het bij jou
Stotterkit. Stotteren, hoe werkt het bij jou
€ 14
Dit boekje, geschreven door Carla van Wensen, zelf een ex-stotteraar, is er speciaal voor stotterende kinderen van 7-11 jaar, betrokken ouders en/of hulpverleners. Door middel van opdrachten, spelletjes, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het stotteren bij hen werkt.
Stotteren doe je niet alleen. Een hulpboek voor jongeren
Stotteren doe je niet alleen. Een hulpboek voor jongeren
€ 18
Dit boek van Carla van Wensen en Ilanda de Dood is er speciaal voor jongeren die stotteren. Er wordt uitgelegd wat stotteren is en aan de hand van praktische tips, oefeningen en opdrachten leer je er anders mee omgaan.
Het wordt aangevuld met verhalen van jongeren die vertellen over hun stotteren en hoe ze ermee omgaan in het dagelijks leven.
Bron: stotteren.be, www.cjg043.nl
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!