Goede vraag: wat zijn juice channels?
Jongeren worden steeds vaker het slachtoffer van online pesterijen. En die spelen zich tegenwoordig vooral af op zogenaamde juice channels of roddelkanalen, onder meer op de sociale media-app TikTok. Maar wat zijn juice channels eigenlijk?
Onze tieners en jongeren zijn dol op de sociale media-app TikTok, maar op het kanaal is veel meer te vinden dan video’s met vrolijke dansjes. Sinds kort duiken er anonieme kanalen op, waarop roddels verspreid worden over leerlingen van verschillende Vlaamse scholen. In deze juice channels worden roddels publiekelijk gedeeld. Wie de roddel instuurde, of ‘m misschien zelfs verzon, weet je niet.
Ook al wordt de naam van diegene waarover het gaat in de meeste gevallen niet gedeeld, toch is de impact groot. De medeleerlingen hebben vaak aan een subtiele hint voldoende. Het gebeurt ook dat er in de commentaren wél openlijk verteld wordt wie het slachtoffer is.
Wat zijn juice channels?
Juice channels waren een tijd geleden vooral hot in Nederland en verspreidden via social media oorspronkelijk sappige roddels over publieke figuren. Ze schoten als paddenstoelen uit de grond en ook in ons land wonnen ze aan populariteit. Al snel ontstonden er ook Vlaamse tegenhangers.
Gossip Girl op school
Nu duiken de juice channels dus ook op in de middelbare scholen, vaak onder de naam Gossip Girl en dan de naam van de school. Deze kanalen halen hun inspiratie bij de populaire Amerikaanse serie Gossip Girl. In deze serie uit 2007 over een aantal rijke tieners uit New York draait alles om een roddelblog waarop alle schandalen te lezen waren.
De jongeren van vandaag halen overduidelijk hun inspiratie bij de serie en geven zelfs de naam Gossip Girl aan hun kanalen. Hier roepen ze – net zoals in de serie – op om roddels of informatie over bepaalde personen in te sturen. Die info wordt zonder toestemming gedeeld en kan in bepaalde gevallen kwetsend zijn.
Mijn kind staat op zo’n account
Roddelen en pesten zijn van alle tijden, maar bij het zien van deze trend is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Staat je kind op zo’n account, dan kan je zoon of dochter best meteen een screenshot nemen als bewijsmateriaal. Verder kun je de post melden en het account zo snel mogelijk rapporteren en blokkeren.
Vergeet ook zeker de school niet in te lichten. Zij kunnen verdere stappen zetten indien nodig.
Heb je het gevoel dat je tiener nog met iemand anders wil praten dan met jou als ouder, dan kan hij of zij terecht bij AWEL.
Ook interessant: Help, mijn kind wordt online gepest! Dit kun je doen om te helpen
Meer over juice channels
Meer weten over juice channels? Of wil je er met je tiener over praten?
In de podcast ‘Snapt ge mij nu’ gaat Aurélie Boffé in gesprek met jonge twintigers over verschillende onderwerpen. Hier kun je de aflevering beluisteren over juice channels.
Bronnen: vrt.be/vrtnws, nws.nws.nws, destandaard.be, kennisnet.nl
Meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!