Goeie vraag: moet je echt 10.000 stappen halen?
Dat beweging goed voor je is, valt niet te ontkennen. Al sinds enkele jaren streven we met z’n allen naar de dagelijkse 10.000 stappen. Maar is het wel nodig om 10.000 stappen per dag te halen? Amerikaanse onderzoekers onderzochten de vraag en kwamen tot een verrassend antwoord.
Waarom die 10.000 stappen?
Het idee dat je elke dag 10.000 stappen moet zetten ontstond in 1965 door een Japanse onderzoeker Dr. Hatano. Hij toonde aan dat al die stappen, gespreid over een hele dag, de gezondheid fundamenteel verbetert. Wie zijn onderzoek goed bekijkt, merkt echter dat het aantal 10.000 niet wordt vermeld. Er is een vermoeden dat dat aantal als ezelsbruggetje werd bepaald.
Het idee kreeg ook verder vorm door een Japanse wandelclub die een stappenteller op de markt bracht onder de slogan: ‘Zet elke dag 10.000 stappen’. Het cijfer 10.000 is dus mogelijks louter het resultaat van een marketingslogan.
Stappen zetten is op zich makkelijk, je kunt het overal: thuis, op het werk, in je vrije tijd,… Toch rijst de vraag of 10.000 stappen wel haalbaar zijn voor iedereen? Meer nog, wie weet zijn die 10.000 stappen niet eens nodig.
Hoe meer stappen, hoe langer je leeft?
Amerikaans onderzoekers hebben het doel van 10.000 stappen onderzocht en ontdekten dat het aantal niet zo dwingend is als steeds werd gedacht. Zo werd er nagegaan of het aantal stappen op een dag een invloed heeft op de kans om te overlijden. Hieruit bleek dat je met meer dan 7.000 stappen per dag ongeveer 50 tot 70% minder kans had om te overlijden dan met minder dan 7.000 stappen. Ook uit andere studies blijkt dat bij minder dan 10.000 stappen per dag al een daling optreedt van de kans op overlijden. Elke 1.000 stappen die je extra zet, zou je kans op sterfte met 6 tot 36% verkleinen.
Meer dan 7.500 stappen is niet gezonder
Verrassend genoeg blijkt er wel een grens aan dat positieve effect. Zo zouden meer dan 7.500 stappen geen wezenlijk gezondheidsvoordeel meer geven. Ook de snelheid of intensiteit van wandelen blijken geen invloed te hebben. Het is dus geen probleem als je niet aan het magische getal van 10.000 geraakt. Haal je dat aantal stappen wel elke dag? Goed bezig! Sowieso blijft het een onbetwiste topper voor je algehele gezondheid.
Elke stap telt
Conclusie: dagelijks een cijfer met 4 nullen halen is geen must, want elke stap telt. Elk klein stapje voor jou heeft een grote impact op je gezondheid.
Houd ook in je achterhoofd dat elke vorm van beweging beter is dan niets. Het hoeft dus niet altijd een staptocht te zijn. Volgens de bewegingsdriehoek zorg je best voor een halfuur per dag matig intensieve beweging. Zo kan een stofzuigbeurt van je huis of fietstochtje naar het werk al voldoende zijn. Daarnaast beweeg je best drie keer per week intensief gedurende 20 minuten. Probeer vooral verdeeld over de dag te bewegen. Als je meer wil bewegen, maar weinig tijd hebt, vind je hier alvast wat tips.
4x smartwatches om je activiteiten bij te houden
Klaar om uit de startblokken te schieten? Met deze smartwatches volg je niet alleen je stappenaantal, maar elke sportactiviteit of beweging op de voet!
Uitgetest: Fossil Gen 6 Wellness Edition Smartwatch
Redacteur Els: “Als fervente recreatieve loper testte ik met plezier de nieuwste smartwatch uit van Fossil, het Amerikaanse merk dat bekendstaat om z’n stijlvolle horloges en andere accessoires. Ik was vooral benieuwd naar de functies waarmee ik mijn dagelijkse activiteit kon registreren, zoals aantal stappen en loopsessies. Zeker omdat ik al ervaring had met Garmin: een echt sporthorloge, maar iets minder ‘elegant’ aan je pols.
Wat belooft het horloge?
De Gen 6 Wellness Edition wordt beschreven als de meest geavanceerde Fossil smartwatch tot nu toe. Met vooral verbeterde gezondheids- en wellness-statistieken en een kortere oplaadtijd als voornaamste troeven.
Dit vind ik ervan:
+ Het stijlvolle design: dit horloge is echt multifunctioneel. Je kunt het dragen om te sporten én ook om ’s avonds op restaurant te gaan, want het ziet er gewoon echt ‘mooi’ uit. Zeker de rosé versie die ik testte. Leuk extraatje: je hebt veel mogelijkheden om de wijzerplaat aan te passen, wat natuurlijk mee de look van je horloge bepaalt.
+ De korte oplaadtijd: ook op dit vlak doet de smartwatch wat ze belooft: in een mum van tijd is de batterij opgeladen. Hoe snel ze weer ‘leeg loopt’ is natuurlijk afhankelijk van het aantal meldingen dat je graag binnenkrijgt. Handig om al je berichtjes en telefoongesprekken te zien binnenlopen, maar die vreten natuurlijk ook wel aan je batterij.
+ De wellness-functies: inzicht in je bloedzuurstof, je slaappatroon, je hartslag… het zijn allemaal extra functies naast de registratie van je aantal stappen en sportieve activiteiten. Ook leuk: het horloge detecteert automatisch activiteit, dus als je gaat wandelen, krijg je vanzelf een remindertje om je wandeling te registreren.
+ Je eigen playlist bij de hand: ook super aan dit horloge is dat je altijd je favoriete muziek bij de hand hebt tijdens het wandelen of lopen. Gewoon via Spotify je nummers downloaden op je watch en je bent vertrokken!
⎻ De installatie: dit had toch wel wat voeten in de aarde. Bij de smartwatch zit de handleiding in je horloge zelf, maar die moet je dan natuurlijk wel eerst aan de praat krijgen. Een heel duidelijke stap-voor-stapbeschrijving van alle functionaliteiten en hoe je ze moet activeren zou zeker welkom zijn. Gelukkig staan ze bij de helpdesk altijd paraat om geduldig en veel extra uitleg te geven!
⎻ Beperkt aantal sporten: als je echt een horloge nodig hebt als ondersteuning bij het sporten, kies je misschien beter voor een ander exemplaar. Lopen en wandelen zijn zowat de enige sportieve activiteiten die je kunt registreren, terwijl je bijvoorbeeld bij andere sporthorloges ook zwemmen, fietsen, indoor work-outs etc kunt selecteren.
Al bij al is deze smartwatch de ideale aanwinst voor wie actief én stijlvol in het leven wil staan.”
Garmin Vivoactive 4S
Deze Garmin smartwatch is geknipt voor een sportieveling die zoekt naar een sportwatch, met handige extra’s. Zo monitort het horloge onder meer je ademhaling, stressniveau, slaap en hartslag, maar toont het ook je telefoonmeldingen en favoriete Spotifylijsten.
De batterij van het horloge zou het tot wel 7 dagen uithouden. De smartwatch kreeg bovendien heel wat sport-apps vooraf ingeladen om alle activiteiten (zelfs zwemmen!) nauwkeurig op te volgen.
Het scherm is eerder klein van formaat. Daardoor is het horloge subtiel aan de pols, maar voor sommigen misschien te klein om makkelijk informatie van af te lezen. Het horloge werkt samen met alle besturingssystemen en smartphones, maar zou niet altijd compatibel met Huawei-telefoons.
Samsung Galaxy Watch 5
De Galaxy Watch 5 is het nieuwste exemplaar van Samsung en biedt functionaliteiten op vlak van zowel gezondheid, als lifestyle. Dit horloge meet je hartslag, zuurstofsaturatie, stressniveau en slaapscore, en werkt als verlengstuk van je smartphone. Je kunt er dan ook mee bellen, berichtjes beantwoorden, je agenda checken en betalen.
De grootste troef van deze smartwatch is dat het samenwerkt met Google Play Store en het besturingssysteem Android. Daardoor installeer je gekende apps (zoals Google Maps, Strava en Spotify) op je horloge, helemaal synchroon met je smartphone. De keerzijde is dat je het horloge niet kunt gebruiken met Apple iPhones, want die werken met het bestuuringssysteem iOS.
De Galaxy Watch bestaat in verschillende formaten, en kun je bij aankoop via de website van Samsung meteen personaliseren.
Huawei Watch Fit 2 Active
De Huawei Watch Fit 2 is een betaalbare fitnesstracker met de functionaliteiten van een smartwatch. Niet alleen houdt het horloge je bewegingsactiviteiten nauwgezet bij, je kunt er ook mee navigeren, bellen en berichtjes beantwoorden.
Omdat deze smartwatch beschikt over een groot rechthoekig scherm, is het voor sommigen makkelijker in gebruik dan een rond model. Daarnaast blijkt ook de goede batterijduur een troef.
Met deze smartwatch krijg je veel waar voor je geld, maar er zijn ook enkele kanttekeningen. Zo gebruikt dit horloge geen Android of iOS, waardoor je sommige gekende smartphone-apps niet kunt installeren. Maar wie vooral op zoek is naar een betaalbare optie vol smartwatch- en sporttrackingfuncties, kan deze smartwatch overwegen.
Bronnen: 10000stappen.gezondleven.be, allesoversport.nl, eoswetenschap.eu
Meer tips om te bewegen:
- Een halfuurtje per dag bewegen: dit doet het met je lichaam
- Meer bewegen met een app? Zo doe je het veilig
- Hoeveel calorieën verbruik je met een half uurtje joggen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!