11 verrassende weetjes over snurken
Is snurken erfelijk? Hoeveel decibels kun je ermee halen? En valt er nu eigenlijk iets aan te doen? Leer bij en geef je bedgenoot vannacht nog eens een por in z’n zij!
#1 Een snurkende partner kost je twee jaar aan slaap
Uit een onderzoek uitgevoerd in Groot-Brittannië blijkt dat je gemiddeld twee jaar aan slaap moet inboeten als je een snurkende partner hebt. Dat komt omdat de meeste mensen het probleem niet aanpakken, maar negeren: ze draaien en keren in hun bed tot ze vanzelf in slaap vallen. Daardoor verliezen ze maar liefst twee uren slaap per nacht; twee jaar op een mensenleven dus.
#2 De medische term voor snurken is stertor
Stertor betekent letterlijk: luidruchtige ademhaling. Bij snurkers versmalt de luchtweg en raakt die deels geblokkeerd. Als de ingeademde lucht naar buiten gaat door die verkleinde opening, beginnen de spieren en weefsels in je keel te trillen. En dat is het gesnurk.
#3 Yoga helpt om minder te snurken
Een van de oorzaken van snurken? Slappe ademhalingsspieren. Yoga is de perfecte manier om die te versterken, zodat ze minder slap hangen tijdens het slapen en je dus ook minder snurkt.
#4 Vrouwen snurken minder vaak dan mannen
Ongeveer twee op de tien vrouwen snurken, bij de mannen is dat dubbel zoveel. Hoe dat komt? Een duidelijke verklaring is er niet. Maar een mogelijke theorie is dat het vet bij mannen zich vastzet op de buik, de borstkas en de hals. En als vet zich opstapelt rond de hals, vernauwen of blokkeren de luchtwegen. Zo komen de weefsels in de keelholte met elkaar in contact, wat trillingen veroorzaakt bij het in- en uitademen. Bij vrouwen daarentegen zet het vet zich vaak vast op de heupen, en dus niet aan de hals. Al maken de vrouwen na de menopauze een flinke inhaalbeweging. Door de veranderende hormoonspiegel beginnen heel wat dames ’s nachts te ronken.
#5 Als je op je rug slaapt, snurk je vaker
Zodra je slaapt, verslappen je spieren. Dat is ook de reden waarom zoveel mensen met hun mond open slapen. Als je op je rug ligt, valt je tong makkelijk naar binnen en wordt de luchtweg smaller. Je spieren en weefsels in je keel, die ook verslapt zijn, beginnen te trillen als de ingeademde lucht door die verkleinde opening naar buiten gaat. En dat is snurken.
#6 Een snurker kan zo’n 100 decibel aan geluid produceren
De ene snurker bromt de hele nacht zachtjes door, de andere doet het slechts af en toe, maar wel ongelooflijk luid. Het gemiddelde aantal decibel dat een snurker produceert, ligt rond de vijftig. Dat kun je vergelijken met het lawaai dat je koelkast maakt als die aanspringt. Maar je hebt natuurlijk ook mensen die een stuk luider ronken, en die kunnen tot wel honderd decibel halen. En dan lijkt het net alsof ze met een drilboor langs je bed aan het werken zijn.
#7 Een Bromelia-plant bij je bed helpt
Halen corrigerende tikken ’s nachts niets meer uit om je bedpartner stil te krijgen? Zet dan eens een Bromelia-plant, oftewel de anti-snurkplant, langs je bed. Die geeft ’s nachts heel wat zuurstof af, waardoor je zelf beter zal slapen en ook het ronken een stuk minder zal zijn. Wil je helemaal van het gesnurk af? Een Bromelia-pineapple geeft nóg meer zuurstof af, én fleurt je slaapkamer helemaal op. Win-win!
#8 Snurken is erfelijk
Zeventig procent van de snurkers heeft ronkende ouders, grootouders, nonkels en tantes. En kinderen uit een snurkende familie lopen drie keer zoveel kans om zélf de hele nacht te liggen brommen.
#9 Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk
Dat heeft alles te maken met hoe de hersenen zintuiglijke informatie behandelen tijdens je slaap. Zo zal het geluid van je naam je sneller doen ontwaken dan willekeurige woorden zonder een échte betekenis, en slaap je ook makkelijker door geluiden die frequent voorkomen, zoals een tikkende klok. Ook geluiden die je lichaam zélf maakt, zoals het snurken, halen je niet uit je slaap.
#10 Kinderen, en zelfs baby’s, doen het ook
Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken als je zoon of dochter af en toe snurkt. Een verstopte neus of extreme vermoeidheid zijn dan de boosdoeners. Maar als ze regelmatig de hele nacht door brommen, ga je best even langs bij de huisarts. Dat kan wijzen op hyperactiviteit of ADD. En ja, zelfs baby’s snurken soms tijdens hun slaap, al hoor je daar amper iets van. Maar hoe ouder ze worden, hoe luider het wordt.
#11 Als je zingt, snurk je minder
Een Britse koordirigente was haar snurkende man zó beu, dat ze het zélf probeerde aan te pakken. Ze liet hem twintig minuten per dag zingen, en na een tijdje was het gesnurk een stuk minder. Zo kwam ze op het idee om te onderzoeken of zingen écht een effect heeft op snurken. Twintig snurkende vrijwilligers deden drie maanden lang een halfuur per dag stemoefeningen. En wat bleek? Het was ‘s nachts heel wat rustiger op de slaapkamers. Vocale oefeningen versterken en verbeteren je stembanden én je keel. Daardoor kan de lucht beter doorstromen en stopt het gebrom.
Foto: Getty Images