3 redenen om weer buiten te sporten (en zo hou je het vol!)
Te koud, te donker, te nat … In het prille voorjaar hebben we excuses genoeg om onze sportschoenen in te ruilen voor warme pantoffels. En toch zijn er evenveel redenen om de kou tóch te trotseren en buiten te gaan sporten.
Buiten sporten: daarom is het zo goed voor je
1. De koude buitenlucht stimuleert je luchtwegen
De koude is niet schadelijk voor je. Integendeel! Bereid je luchtwegen wel even voor, vooraleer je enthousiast een versnelling hoger schakelt in deze koude temperaturen: adem door je neus, zo warm je die koude lucht even op voor ze in je longen terechtkomt. Pas vanaf -6° C wordt het te koud voor je luchtwegen.
2. Even lang sporten voor meer resultaat
Als het kouder is, wordt je inspanning zwaarder, maar ook effectiever. Je bloedcirculatie krijgt een boost en je spieren krijgen meer zuurstof. Maak wel even tijd om goed op te warmen vooraleer je begint.
3. Een boost voor je immuunsysteem
Het is wetenschappelijk bewezen: al na een half uurtje buiten sporten circuleert er een derde meer ‘killercellen‘ in je bloed, die vervelende virussen en bacteriën uitschakelen. Bovendien stimuleer je zo een betere doorbloeding van de slijmvliezen in je neus en keel. Ze vormen het perfecte schild om ziekteverwekkers af te weren.
Zo hou je het vol
Hebben de bovenstaande redenen je overtuigd om de sportschoenen aan te trekken? Zo hou je die motivatie vol!
- Kies altijd voor een vorm van beweging die je leuk vindt, want die zul je automatisch langer volhouden. Joggen of fietsen zijn prima voorbeelden.
- Ochtendstond heeft goud in de mond! Als je ervoor kiest om ’s ochtends te gaan sporten, leg je kleren dan de avond voordien al klaar. Zo kun je zonder al te veel nadenken in je outfit springen.
- Kies voor water- en winddichte kleren om je spieren warm en soepel te houden. Zo zul je beter kunnen sporten, wat goed is voor je motivatie.
- Zoek een sportmaatje. Spreek samen af om elkaar te motiveren en even te babbelen, ook als het wat moeilijker gaat. Zo krijg je een mentale opkikker en ben je minder snel geneigd om gewoon thuis te blijven.
- Zet sporten letterlijk in je agenda. Er is altijd wel ergens een gaatje te vinden van een halfuurtje. Als je het inplant, ben je eerder geneigd om ermee door te gaan.
- Bepaal een doelstelling. Droom je er bijvoorbeeld van om 5 kilometer aan een stuk te lopen? Probeer dan met haalbare uitdagingen je doel te bereiken.
- Bouw het sporten rustig op. Het heeft geen zin om je lichaam zodanig af te matten dat je al na één rondje niet meer kunt, want dat werkt demotiverend. Bovendien is het niet goed voor je spieren, én ook niet voor je hart. Hou je aan de ‘babbelgrens’: je moet nog in staat zijn om op een normale manier met iemand te kunnen praten.
- Luister naar energieke muziek tijdens het sporten, want daar krijg je zelf ook energie van.
- Kies regelmatig voor een andere route om te voorkomen dat het saai wordt.
- Meet en noteer je vooruitgang: hoe vaak je beweegt, wat je precies doet en hoe lang. Dat kan met pen en papier, maar er bestaan tegenwoordig ook erg veel apps die je vooruitgang in een mooie grafiek gieten.
- Sport niet elke dag, maar las ook rustdagen in. Zo krijgen je spieren de kans om te herstellen.
- Sport liever niet als je ziek bent geweest of koorts hebt gehad, want dat werkt alleen maar averechts. Je neemt het best evenveel dagen rust als je koorts hebt gehad!
- Weet dat alle beetjes helpen. Het is niet omdat je een mindere dag hebt gehad, dat je de moed moet laten zakken. Morgen is een nieuwe dag!
PS Uiteraard wil je dat je sportsessie z’n vruchten afwerpt. Wij vroegen een expert naar wat je best doet na je training.
Hup met die beentjes:
- Weinig tijd om te sporten? Meer bewegen doe je dankzij deze tips
- Oeps: maak jij deze fouten tijdens het lopen ook?
- Beter sporten? Pas deze ademhalingstechnieken toe
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!