30 uur zonlicht in België op twee maanden tijd: negatief effect op humeur en gezondheid
Tussen 1 december en 30 januari hebben we van een kleine 30 uur en 26 minuten zon kunnen genieten. Best wel weinig als je weet dat het gemiddelde in die periode normaal zo’n 103 uur bedraagt. Een historisch record!
Geen wonder dus dat we ons wat ‘gedeprimeerd’ en moe voelen, en gevoeliger zijn aan infecties en ziektes. Het zonlicht is dan ook onmisbaar voor een goed humeur en goede gezondheid.
Van winterblues tot serieuze depressie
Wanneer het ’s avonds donker wordt, zal je lichaam melatonine aanmaken: een slaaphormoon dat een belangrijke rol speelt bij je slaap- en waakritme. Maar doordat het voortdurend donker is, is er meer melatonine in je lichaam aanwezig dan serotonine: het gelukshormoon.
Het energiepeil en de motivatie zullen hierdoor flink zakken. Ben je van nature al wat gevoeliger aan dergelijke zaken? Dan is het oppassen geblazen dat die kleine winterblues geen ernstige depressie wordt.
De oplossing voor een goed humeur: lichttherapie
Een kleine wandeling tijdens je middagpauze kan al wonderen doen. Maar als je de blues flink te pakken hebt, schakel je beter over naar lichttherapie. De lampen imiteren hierbij het effect van de zonnestralen, waardoor er opnieuw meer serotonine kan worden aangemaakt.
In Finland maken ze hier bijvoorbeeld gretig gebruik van. Logisch, als je weet dat het daar in de winter pas om 9u30 licht wordt, en de zon al om 15u30 ondergaat.
De oplossing voor een goede gezondheid: vitamine D
Vitamine D is wat je nodig hebt, voor sterke botten en tanden, een beter immuunsysteem, om cholesterol onder controle te houden, enz. Wist je dat we 80% van deze stof uit het zonlicht halen, en 20% uit voeding? Helaas levert lichttherapie geen vitamine D op. Spring dus zeker eens bij je apotheker binnen voor een supplement, want ruim 50% van de Belgen zou er niet genoeg van hebben.
En jij? Heb jij al last ondervonden van het gebrek aan zonlicht?
Bron: rtbf.be