De boon lijkt misschien maar gewoontjes, maar is in werkelijkheid heel bijzonder! Daarom riep de Verenigde Naties 2016 uit als Jaar van de Boon én is het vandaag Wereldbonendag. Waarom krijgen bonen een speciale dag? Wel hierom:
Supergezond
Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps, peultjes,… allemaal lekkernijen boordevol eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Door hun verzadigende effect zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten. De Gezondheidsraad raadt niet voor niets in de Richtlijnen Goede Voeding aan om wekelijks peulvruchten te eten.
Lief voor onze planeet
De ecologische voetafdruk van bonen is laag én ze zijn ideale vleesvervangers. Bovendien stellen bonen weinig eisen aan de aarde. Ze groeien zelfs op droge en schrale bodemsoorten. Een groot deel van onze bonen zijn van eigen bodem en dus van dichtbij.
Vooral heel erg lekker
Zoveel variatie, zoveel keuze. Naast de bekende snijboon heb je ook bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, zwarte ogen bonen en kidneybonen. Kortom, er zijn meer dan 1000 soorten bonen. Elke boon heeft zijn eigen kleur en smaak. Koud of warm, als hoofdgerecht of in een salade: experimenteer erop los.