Gezond Eetplan dag 19: trakteer jezelf op een gezond dessert
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Yes, je bent al aan dag 19 van het Gezond Eetplan! Tijd om jezelf te belonen, vind je niet? We tippen je enkele van onze favoriete gezonde dessertjes, en nee hoor, je bent niet ‘veroordeeld’ tot fruitsla alleen. Hieronder vind je enkele gezonde dessertideeën en -tips én je dagmenu, natuurlijk.
Wat eten we vandaag?
- Pudding van chiazaadjes
- Oosterse bouillon
- ‘Pollo tonnato’ met peterseliepatatjes
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
Gezond toetje: algemene tips
Kies de juiste ingrediënten
Niet alle bestanddelen van een lekker dessert zijn slecht voor je. Zo bevat donkere chocolade met een hoog cacaogehalte weinig suiker. Liever zonder chocolade? Verwerk dan lekker zoet fruit in je desserts, zo heb je geen extra suiker meer nodig. Of voorzie wat crunch met lekkere noten boordevol gezonde vetten (ook notenboters zijn een goed idee)!
Wat dacht je van deze recepten?
Vervang slim
In dit artikel kon je al lezen dat snelle suikers vervangen door trage suikers niet moeilijk hoeft te zijn. Ook desserts kun je een pak gezonder maken als je een paar ingrediënten slim vervangt. Zo kun je bij het bakken bijvoorbeeld boter (gedeeltelijk) ruilen voor appelmoes, of een ei voor een halve gepureerde banaan. En een lepel Griekse yoghurt is vaak net zo lekker als een toef slagroom. Experimenteer ook eens met alternatieve zoetmakers als stevia en tagatose.
Deze recepten overtuigen je ongetwijfeld
- Worteltaart met Griekse yoghurt
- Meloengranité met gember en koriander
- Mini-pavlova’s met frambozen en yoghurt
- Appelcake zonder klassieke suiker
Voeg (stiekem) groenten toe
Een makkelijke manier om je desserts wat gezonder te maken, is door er groenten in te verwerken. In gebak proef je ze vaak niet eens, maar ze maken je beslag wel sappiger én je krijgt meteen wat extra vitamines binnen.
Probeer het eens met deze recepten
- Courgette-avocadobrownies
- Gebakrepen met wortel, banaan en witte chocolade
- Zoete aardappel-kokoskoekjes
- Rodebietwafels
- Sandra Bekkari’s raw chocoladetaart met sinaasappel en avocado
Op het menu vandaag
Zin in een lekker zoet ontbijtje? Dat komt goed uit, want deze ochtend eten we pudding van chiazaadjes. ’s Middags mag het wat hartiger met een smaakvolle oosterse bouillon en ’s avonds smul je van een heerlijk slanke variant op vitello tonnato: ‘pollo tonnato’ met peterseliepatatjes. Smakelijk!
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 2, weekmenu 1.
Bewerking: Marlies Picavet
Lees meer over lekkere én gezonde ingrediënten:
- 5x zó gezond zijn zonnebloempitten (en dit maak je ermee!)
- Een appeltje voor de dorst: 8x daarom is het zo gezond
- Daarom is watermeloen zo gezond (en dit kun je ermee maken!)
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!