3x verrassende fabels over calorieën
Niets wordt zo vaak geteld als calorieën. Dus tijd om enkele hardnekkige fabels te ontkrachten. De diëtiste legt uit:
1. Vrouwen hebben 2000 calorieën per dag nodig, mannen 2500
Diëtiste Tanja Callewaert: “Het gemiddelde verbruik onder mijn vrouwelijke patiënten is zo’n 1700 calorieën per dag, twee keer joggen per week inbegrepen. Alle formules die je op internet en apps kunt terugvinden, blijken jammer genoeg de realiteit te overschatten. Uit ervaring weet ik dat een vrouw ongeveer dit verbruikt: (gewicht x 30) – ((leeftijd – 20) x 10). Eet je die calorieën dagelijks, dan blijf je op gewicht. Als je wilt weten hoeveel je moet eten om af te vallen, reken je in plaats van je huidige gewicht je streefgewicht. Ik ben 43 en weeg 65 kilo, en heb dus een energiebudget van (65 x 30) – ((43-20) x 10) = 1720 calorieën per dag. Uiteraard kun je door te sporten je energieverbruik omhoog halen. Maar ook daar geven apps zoals Runkeeper een te positieve indruk. Om meer dan 500 calorieën per uur te verbruiken, moet je veel overgewicht hebben óf topsporter zijn. Een gemiddelde vrouw verbruikt per uur sporten zo’n 300 calorieën.”
2. Van koolhydraten word je sneller dik dan van eiwitten
“Of ze nu uit vetten, eiwitten of koolhydraten komen: calorieën zijn calorieën. Dat wil zeggen dat ook als je alle koolhydraten of vetten zou schrappen, je in theorie nog steeds kunt aankomen. Maar de hoeveelheid calorieën verschilt: koolhydraten en eiwitten bevatten 4 calorieën per gram, vetten 9 calorieën per gram. Maar je voeding doet meer dan enkel calorieën leveren: koolhydraten leveren energie aan de hersenen en spieren. Eiwitten zijn onder meer de bouwstof om wonden te genezen en te recupereren van inspanningen. En vetten zorgen mee voor het onderhoud van je vaat- en zenuwstelstel. Een van deze drie caloriebronnen volledig schrappen, kan je gezondheid dus ernstig schaden. Dit is de ideale verhouding: 55 procent koolhydraten, 10 procent eiwitten en 35 procent vetten.”
3. Een salade bezorgt je sowieso minder calorieën dan een pizza.
“Jammer, maar helaas: gezond ogende gerechten kunnen ook best veel calorieën bevatten. Uit eigen analyse van tientallen salades bleek dat een Caesarsalade, bijvoorbeeld, meer calorieën kan opleveren dan een diepvriespizza. Niet de sla is de boosdoener, wel de geroosterde pijnboompitten (61 kcal per eetlepel), de parmezaanschilfers (10 kcal/stuk), de ansjovis, dressing en broodkorstjes. Ook al zijn de calorieën uit pitten, vis en kaas ‘volle’ calorieën, de teller loopt. Voor smoothies en sapjes geldt dat ook: ze leveren je een arsenaal aan vitaminen en mineralen, maar ook verborgen calorieën. Maar uiteraard eet je beter iets met veel vitamines dan pizza of snoep.”