6 ijzerrijke vleesvervangers
Wist je dat…
je lichaam ijzer uit dierlijke producten zonder problemen opneemt? Plantaardig ijzer opnemen is iets moeilijker. Maar geen nood, daar is een simpele oplossing voor! Als je plantaardig ijzer combineert met vitamine C, heb je er geen last van. Deze gouden combinaties zijn het proberen waard.
-
Tomaat en broccoli
Dat broccoli supergezond is wisten we al. Maar wist je dat de groente ook veel ijzer bevat? In combinatie met tomaten – die bomvol vitamine C zitten – krijg je voldoende ijzer binnen. Doen: maak eens een omeletje met deze twee groenten.
-
Spruitjes en linzen
Spruitjes zijn niet de meest populaire groente, toch zijn ze een goede vleesvervanger. Ze bevatten veel vitamine C en laten zich dus goed combineren met ijzerrijke linzen. Je kunt ze verwerken in een slaatje, in de soep of samen roosteren in de oven. Hier ontdek je meer gerechten met linzen.
-
Rode paprika en spinazie
Popeye is het met ons eens: spinazie bevat heel veel ijzer. In combinatie met rode paprika, die vitamine C bevat, is ook dit een aanrader. Eet ze in een slaatje of wok ze met wat olijfolie en knoflook.
-
Witte kool en zwarte bonen
Kool zit bomvol vitamine C en zwarte bonen zorgen voor ijzer. Doen: maak een gerecht met bonen en eet er een koolslaatje bij of verwerk ze samen in een taco of wrap.
-
Chocolade met aardbeien
Dit is onze favoriet. Smelt wat pure chocolade en dompel je aardbeien erin voor een ijzerboost. Of voeg wat chocoladestukjes en aardbeien toe aan je yoghurt.
-
Hummus en sinaasappel
Het lijkt een vreemde combinatie, maar het is toch het proberen waard. Je kunt een beetje vers sinaasappelsap mengen, door je hummus voor een frisse toets. Of eet wat hummus bij een slaatje en drink er een glas appelsiensap bij.
Lees ook: