Goedkoop en gezond koken doe je zo: 8 handige tips
Gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Toch grijpen veel mensen sneller naar ongezonde, bewerkte voeding omdat het goedkoper is. Om je budget goed te beheren, tonen wij je alvast hoe je gezond kunt eten zonder een gigantisch bedrag kwijt te zijn.
74 procent van de Belgen probeert dagelijks voor gezondere voeding te kiezen. Bij 55-plussers gaat het zelfs om 82 procent. Bij jongere mensen onder de 55 jaar geeft ongeveer 1 op 4 aan dat hun mentale gezondheid ook een boost krijgt door gezonder te eten.
Tips om gezonder en goedkoper te koken
1. Plannen is de boodschap
Het blijft een van de belangrijkste tips: plan je maaltijden. Zo weet je perfect welke ingrediënten je echt nodig hebt. Neem ook even de reclameblaadjes en kortingsbonnen door, zo kun je de maaltijden zelfs afstemmen op dagelijkse promoties.
2. Na de planning: de lijstjes
Als je maaltijden gepland zijn, kun je beginnen met een boodschappenlijstje. Denk daarbij logisch na en koop enkel de ingrediënten die je écht nodig hebt. Het zal je verbazen hoeveel je uitspaart door enkel te focussen op je lijst.
3. Kook grote hoeveelheden
Als je dan toch spaghettisaus of stoofpotjes aan het bereiden bent, maak dan onmiddellijk een grote hoeveelheid. Verdeel daarna in porties en vries in. Op lange termijn is dat goedkoper: je holt niet elke keer naar de winkel om nieuwe ingrediënten te kopen en je verbruikt maar één keer elektriciteit.
4. Vermijd snelle (dure) hapjes
Een broodje als lunch, een pastasalade onderweg. Als je alles optelt, kom je al snel aan een stevig bedrag snel uitgegeven lunchgeld. Vul je lunchbox liever met huisgemaakt lekkers. Goedkoper en dikwijls ook een stuk smakelijker.
5. Samen tafelen
Grote porties, makkelijk gezegd als je alleenstaande bent. Maar er zijn ook andere oplossingen. Wat dacht je van een beurtrol met je bubbel? Om beurt een heerlijke maaltijd koken: gezellig, smakelijk én budgetbesparend.
6. Hapklare peulvruchten
Peultjes worden al snel vergeten, maar ze zijn een goedkope bron van vezels, proteïnes en vitamines. Experimenteer ermee in je slaatjes en stoofpotjes. Van een portie kikkererwten maak je bovendien al snel een heerlijke hummus. Handig om mee te nemen als extraatje bij de lunch!
7. Lokaal én volgens het seizoen
Als je kookt volgens het seizoen, doe je logischerwijs ook goedkoper inkopen. Probeer daarbij ook zo lokaal mogelijk te kopen. Groenten of fruit die de hele wereld rondgereisd hebben, komen vaak met een stevig prijskaartje op ons bord terecht. Nergens voor nodig, toch?
8. Koop droge voeding in bulk
Een korting in de winkel op rijst? Profiteer er dan van en sla voldoende voorraad in. Droge voeding kun je immers lang bewaren. Er zijn ook heel wat winkels en webshops die bulkvoorraden van linzen, noten, bloem en dergelijke verkopen. Dus ook dat kan steeds interessant zijn om je gezonde voorraadkast aan te vullen, zonder een te hoog prijskaartje.
Ook interessant: Wat is goedkoper: vlees of vegetarisch eten?
Las je deze artikels al?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!