7 vaak gestelde vragen over rugpijn
Zijn hoge hakken slecht voor je rug? ... en 6 andere vaak gestelde vragen.
1. Waarom hebben kinderen bijna nooit last van rugpijn?
Kinderen hebben in het begin van hun ontwikkeling een bewegingspatroon dat vrij rugvriendelijk is. Een kind zal bijvoorbeeld door zijn knieën buigen mét behoud van een natuurlijke kromming. Jammer genoeg gaat dat na 5 à 6 jaar verloren.
Bij kinderen zijn die "slechte" gewoonten nog niet zo nefast aanwezig als bij volwassenen, wat het makkelijker maakt om ze te corrigeren. Daarom is het zo belangrijk dat er al wordt ingegrepen op jonge leeftijd. Kinderrugschool is een prima idee: al van jongs af kan je rugvriendelijke principes aanleren zodat het een automatische gedrag wordt. Later weer afleren is veel moeilijker. Praktisch aanleren kan al vanaf het begin van de lagere school, kinderen bewust maken van de theorie erachter, al vanaf een jaar of negen.
2. Is zo'n zitbal echt beter voor je rug dan een goede bureaustoel?
Op een zitbal ben je verplicht om actief verticaal te zitten. Je rugspieren moeten constant werken om in een mooie rechte houding te blijven zitten en constant correcties maken. Op een bureaustoel zal je makkelijker gaan "hangen", waardoor je rug passief is en niet meewerkt. Uiteraard moet die zitbal de juiste maat hebben: een te kleine zitbal heeft totaal geen zin. Hetzelfde geldt voor een goede bureaustoel. Waar let je op? Het belangrijkste is dat je met een hopen heuphoek moet kunnen zitten, waardoor je rug hol (natuurlijk) kunt houden.
3. Kan een zware handtas je ook rugklachten bezorgen?
Ja, en da's logisch: hoe zwaarder de last, des te meer je lichaam moet compenseren. Zeker als je je (zware) tas altijd aan dezelfde kant draagt: dan moet je andere te hard gaan werken om dit in evenwicht te houden. Je tas niet te zwaar laden en vaak wisselen van kant kan dus al heel wat helpen als je merkt dat je er last van hebt.
4. Mag je op je buik slapen als je rugpijn hebt?
Slapen op je buik is eigenlijk niet zo goed voor je rug. De basisprincipes blijven hetzelfde: de krommingen in je rug moeten zo natuurlijk mogelijk bewaard blijven. Als je op je buik slaapt, krijg je veel makkelijker hyperlordose, een te holle rug.
5. Ben je automatisch van je zwangerschapsrugpijn verlost als je bevallen bent?
Die klachten zijn niet per definitie meteen weg. Je blijft toch nog even met overgewicht zitten, er is een verzwakking van buikspieren en bekkenbodemspieren. En postnataal blijven de hormonale verwekingen nog even aanwezig. Rug- en bekkenklachten treden dus na de zwangerschap nog frequent op. Een goede begeleiding en aangepaste oefeningen zijn dan echt belangrijk.
6. Zijn hoge hakken echt zo ongezond voor je rug?
In theorie is hakken dragen niet zo goed. Je bekken zal een andere positie aannemen, waardoor je onderrug sterker belast wordt. Dus krijg je sneller last van je rug mét hakken dan zonder. Al voelt het soms anders aan voor vrouwen die gewend zijn altijd op hoge hakken te lopen: het lichaam past zich steeds aan.
7. Is het een goed idee om een buikband of ruggordel te dragen tijdens je zwangerschap? Of als je niet zwanger bent?
Hierover zijn de meningen nogal verdeeld. Vaak kijkt de gynaecoloog hiervoor naar een aantal factoren: je leeftijd, is het een eerste of tweede zwangerschap, hoeveel ben je bijgekomen, heb je veel ruglast, is het een tweeling…
Voorstanders vinden dat het goede ondersteuning kan geven en pijn kan verzachten. Tegenstanders zeggen dat buik- en rugspieren erdoor verslappen. Het nu ervan wordt geregeld in twijfel getrokken. Meestal is het ook niet nodig.
Een ruggordel dragen als je niet zwanger bent, is meestal niet zo'n goed idee. Ondersteuning maakt je spieren zwakker, waardoor je het probleem alleen maar verlegt. Alleen in een acute fase kan een korset op korte termijn een ondersteuning zijn.
Pppsstt, het is ook Week van de Rugpijn van 28 september tot 4 oktober. Lees [LINK_TEXT id=1] meer tips om je postuur te verbeteren.