7x wat je nog niet wist over honing
12 jun 2016
- Honing heeft een antibacteriΓ«le functie. Romeinse soldaten gebruikten het om hun wonden mee in te smeren. Omwille van zijn bacterieremmende eigenschappen zou het dus ook goed zijn als je last hebt van keelpijn.
- De kleur van de honing hangt af van hetΒ soort nectar de bijen gebruikten. Je hebt een witte, gele, amberkleurige of donkerbruine variant.
- Ze zeggen wel eens dat nectar het favoriete drankje was van de Griekse goden. En dat is ook meteen het basisingrediΓ«nt van honing. Verder bevat het mineralen, suikers en sporenelementen van plantensap.
- Hoe maakt de bij de honing? Ze laat het overtollige vocht van de nectar verdampen en voegt dan enzymen toe.
- Honing houdt niet van warmte. Als je hem verhit boven de 45Β°C verliest het zijn geneeskrachtige eigenschappen. Dat geldt ook voor licht. Je bewaart je honing dus best in een koele, donkere ruimte.
- Vooral vloeibare honing versuikert snel. Je kunt hem opnieuw vloeibaar maken door hem au bain-marie op te warmen (ga wel niet boven de 40Β°C).
- Honing wordt soms aangedikt met meel of water. Je kunt checken of je honing wel zuiver is door een druppel op je bord te laten vallen. Als die druppel mooi op zβn plaats blijft is hij zuiver, anders niet.
Bron: veldverkenners, Beeld: shutterstock