8 fabels over fitness en sport
Over fitness en sporten doen heel wat verhalen de ronde. Wat klopt er en wat niet?
1. Lopen is slecht voor je gewrichten – FOUT
Sommige gewrichten krijgen bij elke stap 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht te verduren. Toch is er bewijs genoeg dat lopen je botten en gewrichten net verstevigt. Regelmatig lopen, beschermt zelfs tegen artrose. Kortom: lopen een verantwoorde manier is gezond, ook voor je gewrichten. Beginners en mensen met overgewicht laten hun gewrichten het best beetje bij beetje wennen. Bouw rustig op en luister naar je lichaam! Krachttraining en stevige loopschoenen kunnen je gewrichten extra ondersteunen.
2. Zweten is afvallen – FOUT
Als je zweet, val je af, maar een glas water vult het verlies aan vocht én gewicht zo weer aan. Hoeveel je transpireert, staat los van hoe intensief je traint. Sommigen zweten al bij de kleinste inspanning, anderen blijven zelfs na stevig sporten droog. Veel zweten kan wel wijzen op een slechte conditie of op overgewicht.
3. Vetrolletjes train je weg per zone – FOUT
Helaas kan je niet zelf kiezen op welk plekje je lichaam vet afbreekt. Voor sommige zones is het zelfs extra moeilijk, omdat er genetische factoren meespelen. Een uitgebalanceerd fitnessprogramma kan je lichaam dus enkel modelleren in een voorbestemde vorm. Als je door te sporten kilotjes kwijtraakt, gebeurt dat doorgaans gelijkmatig. De grootste vetdepots verdwijnen dan ook vaak pas als laatste. Maar verdwijnen doen ze! Bovendien levert het trainen van probleemzones wel iets op: een betere doorbloeding en stevigere spieren.
4. Eén keer per week sporten is genoeg – GOED
Je hoeft niet elke dag kilometers te joggen of gewichten te hijsen om fit te worden. Vooral beginners profiteren al van één uurtje sporten per week. Belangrijk is wel dat je in die tijd een evenwichtig programma afwerkt. Ongeveer 30 minuten lopen, voor je uithoudingsvermogen, plus spierversterkende oefeningen. Vergeet ook de opwarming niet: vijf minuten stevig wandelen voor je begint te lopen, als voorbereiding op het echte werk. Na het lopen 10 minuten stretchen, houdt je spieren soepel en minder blessuregevoelig.
5. Je mag niets eten voor het sporten – FOUT
Op een lege maag sporten is niet slim. Wetenschappers wijzen erop dat een kleine snack voor het sporten – zoals een appel, een banaan of een mueslireep – de juiste dosis energie levert voor optimale prestaties. Als je vlak voor het sporten liever geen "vast" voedsel in de maag wilt, kan een yoghurtdrankje voldoende koolhydraten leveren.
6. Om vet te verbranden, moet je lang maar licht trainen – GOED
Hoe meer moeite je doet, hoe meer je eruithaalt. Hoe meer inspanning je levert, hoe meer calorieën je verbruikt, hoe meer je verbrandt. Voor een strak lichaam moet je dus werken. Vaak én intensief sporten dus! Het hangt er natuurlijk ook van af wat je precies wilt bereiken. Fitnessen – mét toestellen – kan je om verschillende redenen: voor een betere conditie, vetverbranding en spieropbouw. Of een combinatie van de drie. Hoe intensief je traint, bepaalt of je vooral aan je conditie werkt, of ook vet verbrandt. Om vet te verbranden, train je het best op 60 tot 70 procent van je maximale hartslag: ruwweg 220 min je leeftijd.
7. Van krachttraining ga je eruitzien als een bodybuilder – FOUT
Van krachttraining krijg je als vrouw niet meteen het figuur van een bodybuilder. Vrouwen produceren relatief weinig testosteron, het mannelijke geslachtshormoon dat de spiergroei controleert. Door krachttraining krijg je in eerste instantie stevigere spieren en een beter figuur. Echt massieve spieren krijg je alleen maar met een heel intensief trainingsprogramma.
8. Als je stopt met sporten, veranderen je spieren in vet – FOUT
Als je stopt met trainen, verslappen je spieren, maar ze worden niet omgezet in vetten. Vet bestaan vooral uit triglyceriden, spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Als je een tijdje niet traint, gaan je spieren wel stilaan krimpen en je lichaam zal minder calorieën verbranden. Als je dan je voedingspatroon niet aanpast, bouwt je lichaam inderdaad een vetreserve op. Misschien toch een magere troost: je gewicht kan wel hetzelfde blijven, kilo's komen er niet noodzakelijk bij. Een vetmeting zal wel aantonen dat je spiermassa verliest ten gunste van lichaamsvet. Combineer daarom het afbouwen van lichaamsbeweging met een langere calorieopname.
Tekst: An Van de Velde