9 tips om seksualiteit te bespreken met je kind
Al in de lagere school ontwikkelen kinderen hun eerste seksuele gevoelens, al dat is nog de onschuldigheid zelve. Maar dan komt het: hét moment waarop je tiener je voor het eerst vragen stelt over seks, 101 vragen. Been there done that voor de ene, pure horror voor de andere. Deze negen tips helpen jou op pad.
Zap niet weg
Ken je dat: je kijkt tv met je partner en de kinderen en er komt een seksueel getinte scène voor tijdens de film: een innige kus of een bloot lichaamsdeel is al genoeg voor wat ongemakkelijk gegiechel. Onze gouden raad: zap niet weg (tenzij het echt té expliciet wordt, natuurlijk). Hoe normaler je ermee omgaat, hoe normaler je kind het zal vinden om er open over te praten en om er misschien vragen over te stellen. Een open houding als ouder is hier essentieel.
Informeer je kind vroegtijdig
Informatie is belangrijk, en liefst al tijdens de laatste jaren van de lagere school. Geen enkel tienermeisje wil uit de lucht vallen wanneer ze opeens menstrueert. Het bespaart je dochter veel ongemakkelijke situaties. Zorg ervoor dat tampons en maandverbanden steeds binnen handbereik zijn en dat ze ook weten waarvoor het dient. Bij jongens is het een goed idee om hen al voorzichtig in te lichten over hun eerste ‘natte droom’ en dat dat volstrekt normaal is. Rond de leeftijd van 8 à 10 jaar kan je zulke dingen al voorzichtig bespreken.
Hou rekening met de persoonlijkheid van je kind
Sommige kinderen zijn al heel vroeg seksueel actief of ten minste nieuwsgierig, terwijl dit bij andere kinderen later komt. Probeer er achter te komen hoe de vork in de steel zit bij je eigen kind en volg je moederinstinct. Forceer niets waar het niet nodig is.
Geef je kind het gevoel dat hij/zij voor alles bij je terechtkan
Een tiener zal pas over liefdes- of seksuele gevoelens praten wanneer hij/zij gevoel heeft veilig te zijn. Maak je kind duidelijk dat het zich niet hoeft te schamen en dat je altijd klaar zal staan om te luisteren. Het is belangrijk dat je als ouder grenzen aangeeft over wat ‘normaal’ en ‘niet normaal’ is, maar dit hoeft niet altijd als een preek over te komen.
Zorg voor een comfortabele situatie
Als je het heel ongemakkelijk vindt om een gesprek over seks aan te knopen, probeer het dan zo casual mogelijk te houden. Desnoods wanneer je samen afwast, omdat je dan allebei bezig bent en ook niet te bedreigend overkomt door tegenover je tiener aan tafel te zitten en hem recht in de ogen te kijken.
Creëer een realistisch beeld
Het is belangrijk om je tiener duidelijk te maken dat (porno)films geen realistische beelden zijn. Ofwel te romantisch, ofwel te onrealistisch of extreem. Ook hier hou je in je achterhoofd wat er in onze maatschappij de norm is. Als je het als ouder zelf een beetje moeilijk vindt om dit concreet te bespreken, of er onzeker van wordt, kan het helpen om voorlichtingsboeken of prenten in huis te halen.
Vertrouw niet volledig op de school
De voorlichting die op school gegeven wordt, heeft al een goede evolutie meegemaakt tegenover 10 jaar geleden. Toch dekt deze niet de volledige lading. Je kunt je kind vragen wat hij al heeft geleerd en wat niet en hierop verdergaan. Zo kun je aanvullen waar nodig.
Nuanceer programma’s als ‘de grote dokter Bea-show’
De grote dokter Bea-show is een programma dat kinderen op een laagdrempelige manier voorlicht. Laat je kind dus gerust naar zulke programma’s kijken, ze zijn leerrijk, maar vergeet niet om hetjuist te kaderen. Geef je kinderen de ruimte om zelf te ontdekken.
Belangrijk hierbij: Kinderen voelen op die leeftijd wel al wat aan wanneer er iets overdreven wordt gebracht; ze zijn niet dom. De programma’s bieden sowieso een fijn alternatief en aanvulling op de gesprekken die school én ouder met het kind kunnen hebben.
Last but not least: hou rekening met seksuele voorkeuren
Het kan altijd dat je kind verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Of misschien tot het andere geslacht wil behoren (transgenders). Hou hier ook rekening mee. Je kunt als ouder niet meer doen dan er voor hem/haar zijn en het gevoel geven dat alles bespreekbaar is binnen je gezin.
Met dank aan seksuologe Thyra Degroote uit Overijse
Las je deze artikels al?
- SOS relatie: “Seks is voor hem pure ontspanning, maar voor mij is het echt een opdracht”
- Seks na de menopauze: zo wordt vrijen weer fijn
- Raad van de seksuologe: 6x tips voor een open gesprek over seks
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!