Aambeien: wat zijn dat en wat kun je eraan doen?
Aambeien of hemorroïden, 70% van de bevolking heeft er last van. Toch hangt er nog zo’n taboe rond. Maar wat zijn aambeien precies, waardoor krijg je ze en wat kun je eraan doen?
Wat zijn aambeien?
Aambeien of hemorroïden zijn kleine bloedvatrijke kussentjes aan het einde van de darm, aan de anus. In de volksmond worden aambeien ook weleens speen genoemd.
Eigenlijk heeft iedereen inwendige aambeien. Het is pas als ze opzwellen of verzakken dat je er last van kunt krijgen. Het probleem is onschuldig, maar kan wel erg vervelend zijn.
Hoe krijg je aambeien?
Lastige aambeien ontstaan als er te veel druk op de bloedvaten van de anus komt. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- te hard persen bij constipatie of harde stoelgang
- zwangerschap of bevalling
- langdurig of chronisch hoesten
- lang ophouden van de ontlasting
Hoewel het probleem meestal vanzelf verdwijnt, kunnen pijnlijke aambeien wel steeds terugkomen. Vooral als 50-plusser kun je er vaker last van hebben.
Eigenlijk heeft iedereen aambeien. Het is pas als ze opzwellen dat je er last van kunt krijgen.
Wat zijn de symptomen?
Het opvallendste symptoom van aambeien is helderrood bloedverlies. Dat merk je doordat er een beetje bloed op het toiletpapier of je ondergoed zit.
Andere symptomen zijn jeuk, pijn en een drukkend of branderig gevoel rond de anus. Je kunt ook het gevoel krijgen dat er iets uit de anus komt, waardoor je moeite ondervindt om jezelf schoon te vegen na een toiletbezoek.
De symptomen worden erger naargelang de ernst van de aambeien:
- Graad 1: er is een beginnende uitzakking van de weefsels, die uitwendig niet zichtbaar is.
- Graad 2: je kunt de aambeien uitwendig zien bij het persen, maar ze verdwijnen weer als je ontspant.
- Graad 3: de aambeien puilen uit naar buiten, maar je kunt ze nog terugduwen met de vinger.
- Graad 4: je kunt de aambeien niet meer terugduwen. Ze zijn continu uitwendig zichtbaar.
In ernstige gevallen kan er een harde, donkerrode of blauwe zwelling te zien zijn langs de anus. De pijn kan dan zo heftig zijn, dat je amper kunt zitten.
Wanneer naar de dokter?
Aambeien zijn op zich niet gevaarlijk. Als je er niet veel last van hebt, hoef je aambeien dus niet te behandelen. Omdat bloed bij de ontlasting echter ook een andere oorzaak kan hebben, zoals een poliep of ontsteking in de darm, ga je bij twijfel wel het best naar de dokter.
Wat kun je zelf doen?
Het is belangrijk om een zachte stoelgang te hebben. Die bekom je door een gezonde voeding met voldoende vezels. Er staan dus het best veel groenten, fruit en volkorengranen op je menu. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt en genoeg beweegt.
Daarnaast is je toilethouding belangrijk. Probeer een hurkpositie aan te houden en rek je toiletbezoek niet nodeloos lang. Laat die smartphone dus maar achterwege als je problemen wilt voorkomen!
Je smartphone steeds mee naar het toilet? Daarom is het geen goed idee!
Wat kan een arts doen?
Na een vragenronde en een uitwendige en inwendige inspectie van de anus wordt de diagnose gesteld. Een onderzoek kan door de huisarts gebeuren of door een proctoloog, een medisch specialist inzake de anus, endeldarm en bekkenbodem.
Er zijn enkele behandelingen mogelijk:
- Bij pijn of jeuk kan een aambeienzalf verlichting bieden.
- Een storende aambei kan met een rubberbandje worden afgebonden, waardoor die afsterft.
- Soms wordt een vloeistof ingespoten om de aambei te verschrompelen (sclerotherapie).
- In ernstige gevallen is een kleine operatie (onder plaatselijke verdoving) mogelijk.
Als een pijnlijke aambei veroorzaakt wordt door constipatie, kunnen laxeermiddelen tijdelijk verlichting bieden. Aangepaste voeding blijft echter de beste manier om opstopping structureel aan te pakken. Gebruik deze geneesmiddelen dus niet zomaar zonder advies van een arts.
Meer weten?
Wil je graag meer weten over het achterwerk? Lees dan het boek ‘Achterwerk, alles over het laatste lichamelijke taboe’ van dr. Bart Van Geluwe, abdominaal chirurg en oprichter van Proctoclinic. Daarin vind je niet alleen hoe je problemen aan je anus kunt voorkomen, hij deelt ook enkele interessante en onverwachte weetjes omtrent onze derrière. Mocht Napoleon Bonaparte dit boek gelezen hebben, had hij wellicht nooit de Slag van Waterloo verloren…
Met dank aan dr. Bart Van Geluwe, algemeen & abdominaal chirurg in het AZ Groeninge Kortrijk, het UZ Leuven en oprichter van Proctoclinic.
Bron: Proctoclinic.be
Val met je achterste in het botervat met deze artikels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!