Actie! Ontmasker die verborgen suikers
27 aug 2015
Suiker is in opspraak. Het zou de oorzaak zijn van allerlei ziekten. Vergif, zeggen sommigen. Niets van aan, zeggen anderen. Met deze tips ontmasker jij alvast die verborgen suikers.
- Bekijk de ingrediëntenlijst: hoe hoger suiker staat, hoe meer er in zit. Als bij de hoofdingrediënten het percentage vermeld staat, kun je zelf inschatten hoe groot het aandeel suiker is.
- Let op chemische namen voor suiker (zoals sacharose, lactose, glucose, galactose, fructose, dextrose en maltrose) en op ‘schuilnamen’ (zoals agavesiroop, honing, stroop, isoglucose en maltodextrine).
- De voedingswaardetabel vermeldt ‘koolhydraten, waarvan suikers’. Staat suiker niet in de ingrediëntenlijst en wél hier, dan gaat het om natuurlijke suikers.
- Reken om naar suikerklontjes: 1 klein klontje zonder groefje weegt zo’n 4 gram.