Aften in de mond: wat zijn ze en wat kun je eraan doen?
Last van pijnlijke plekjes in de mond? Misschien zijn het wel aften. Je hoeft zeker niet te panikeren, meestal is het niets om je zorgen over te maken. Toch kunnen aften wel erg vervelend zijn. Lees hieronder meer over wat je dan kunt doen.
Wat zijn aften?
Aften zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond. Het zijn oppervlakkige zweertjes en zien er grijsachtig of geel uit met een rode ontstoken rand. Ze kunnen overal in de mondholte ontstaan. Vaak voorkomende plekken zijn de binnenkant van de lip en wangen, onder en op de tong, het tandvlees en het gehemelte.
Ze komen voornamelijk voor bij kinderen en jongeren in de puberteit, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet meer kunt krijgen op een oudere leeftijd. Na je veertigste komen aften wel veel minder vaak voor. Ongeveer twintig procent van de bevolking heeft er ooit last van.
Wat is de oorzaak?
Er is geen bepaalde oorzaak van aften in de mond. Het heeft meestal te maken met verschillende factoren, zoals stress. Een andere mogelijke oorzaak is een beschadigd mondslijmvlies door bijvoorbeeld te bijten op de wang.
Ook bepaalde tekorten van vitaminen kunnen een invloed hebben. Zorg er dus zeker voor dat je vitamines zoals B-12 en je ijzerwaarden op peil blijven. Daarnaast kunnen ook hormonale veranderingen aften in de mond uitlokken. Indien ze vrij groot zijn, is het ook mogelijk dat die gepaard gaan met een andere ziekte.
Hoe kom je ervan af?
Meestal gaan die vervelende plekjes vanzelf weg. Dit gebeurt na een à twee weken en normaal gezien blijft er geen litteken achter. Er bestaat ook wel een meer hardnekkige vorm van aften: bij sommige mensen komen ze regelmatig terug en zijn ze groot en heel pijnlijk. Aften kunnen dan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Je raadpleegt in dat geval best een dokter of tandarts.
Zeker wanneer de aften gepaard gaan met koorts, ga je best op controle. Een arts kan dan een bacteriedodende mondspoeling voorschrijven, zodat de aften zich niet verder verspreiden. Of in meer uitzonderlijke gevallen: een ontstekingsremmer.
Wat kun je zelf doen? Een paar tips
- Om de aftjes zo snel mogelijk weg te krijgen, kom je er best zo weinig mogelijk aan.
- Poets je tanden bovendien niet te hard.
- Kauw rustig tijdens het eten. Eet ook geen sterk gekruid of hard voedsel.
- Als de aftjes te veel pijn doen, kan een pijnstiller natuurlijk ook van pas komen.
Kun je aften voorkomen?
Aangezien er geen bepaalde oorzaak is, is er ook geen wondermiddel om aften te voorkomen. Een goede mondhygiëne, weerstand en algemene gezondheid helpen natuurlijk wel. Indien je vaak last hebt van aftjes, kun je een dagboek bijhouden met wat je eet en drinkt. Als er dan een aft ontstaat, kun je zien of er een bepaalde uitlokkende factor was.
Bronnen: tandarts.be, cm.be
Lees ook deze artikels over vervelende kwaaltjes:
- Eczeem: hoe verzacht je de klachten?
- Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten
- De tol van thuiswerken: zó hoeft je lijf er niet onder te lijden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!