Zo belangrijk is nachtrust als je wilt afvallen (en we geven je een paar tips)
Dit artikel maakt deel uit van het Samen-slank-plan. Gratis deelnemen? Schrijf je hier in.
Voldoende slaap is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je gewicht. Dat blijkt uit een studie aan de gerenommeerdeΒ Universiteit van Harvard.
Zo belangrijk is nachtrust als je wilt afvallen
Diabetes
Wetenschappers volgden 10 jaar lang de slaapgewoontes van meer dan 133.350 vrouwen. En wat bleek? Vrouwen die goed sliepen, hadden 45% minder kans op diabetes type 2, een ziekte die gelinkt is aan overgewicht.
De verklaring hiervoor is eenvoudig: als je slecht slaapt, komen er hormonen vrij die je drang naar ongezonde voeding opwekken.
Vetverbranding
Maar dat is nog niet alles. Uit de studie blijkt ook dat de vrouwen die gemiddeld 8 Γ 9 uur sliepen, twee keer zoveel vet verbrandden als zij die maar 5 Γ 6 uur onder de wol lagen. En dat terwijl ze net hetzelfde dieet volgden.
De reden? Stresshormonen veroorzaken insulineproblemen. En die zorgen er dan weer voor dat je snel bijkomt.
5 tips voor een betere nachtrust
Een goede nachtrust is dus belangrijk om af te vallen. Neem alvast de volgende tips door en combineer ze met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Je zult zien dat ze snel hun vruchten afwerpen!
- Slaap 6,5 tot 8,5 uur per nacht: volgens het onderzoek is dit de ideale duur van een goede nachtrust.
- Ga zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen: een vast slaapschema is belangrijk voor je metabolisme.
- Zet de verwarming lager in je slaapkamer: een temperatuur van 17Β° C tot 18Β° C is perfect om in te slapen. Een frisse kamer verhoogt je stofwisseling en heeft een positieve invloed op je suikerspiegel.
- Slaap in een donkere kamer: uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die in een donkere kamer slapen, 21% minder kans hebben op overgewicht.
- Leg je smartphone opzij: blauw licht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt. Dat is een stofje waardoor je indommelt en lekker in slaap valt. Hoe minder melatonine in je lichaam, hoe moeilijker je dus in slaap geraakt. Bovendien zorgt het voor gewichtstoename. Laat ‘m dus gerust in je woonkamer liggenΒ β je lichaam zal je dankbaar zijn!
- Ontspan!Β Als je stress hebt, maakt je bijnierΒ cortisolΒ aan. En cortisol beperkt de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon dat ook belangrijk is voor een goede nachtrust. Want serotonine stimuleert ook de productie van het slaaphormoon melatonine.
Gezonde voeding voor een goede nachtrust
Voedingsexperte Lynn De Merlier: “Gezonde voeding β en reken daar gerust voedingssupplementen bij β is niet alleen belangrijk voor je algemene gezondheid en vitaliteit, het is ook essentieel voor een gezonde nachtrust. ZekerΒ voeding met vitamine B3, B6, B12, selenium, omega 3-vetzuren, zink, tryptofaan en magnesium.”
Eet daarom regelmatig:
- vis, schaal- en schelpdieren
- mager vlees zoals kip of kalkoen
- bananen
- amandelen
- cashewnoten
- aardappelen
- peulvruchten
- groene groenten
- avocado
- noten en pitten
- sesamzaad
- pure chocolade
Met dank aan Lynn De Merlier.
Recepten om op beide oren te slapen
(klik op de foto en ontdek heel wat lekkers!)
Ook interessant:
- Daarom tel je beter geen calorieΓ«n als je wil afvallen
- Deze kleine aanpassing in je dieet zorgt ervoor dat je op je gewicht blijft
- Goeie vraag: is het Γ©cht zo ongezond om te eten terwijl je tv kijkt?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!