Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten
Alles staat stilaan in volle bloei, dat is puur genieten! Of niet? Heb jij ook last van een lopende of verstopte neus, slechte ademhaling en jeukende ogen? Dan is die vervelende hooikoorts waarschijnlijk niet ver weg.
Wat is hooikoorts?
Professor Gevaert, allergie-expert en coördinator van het Allergienetwerk UZ Gent: “Hooikoorts of een pollenallergie is een allergische reactie die veroorzaakt wordt door pollen van bomen, grassen en kruiden. Het afweersysteem van ons lichaam reageert op die pollen door antistoffen aan te maken. Omdat het niet over een allergische reactie op hooi gaat en er ook geen sprake is van koorts, hebben wij het als deskundigen liever niet over hooikoorts, maar over ‘allergische rhinitis’.”
Heb je vooral symptomen in het vroege voorjaar, dan gaat het om boompollen. De hazelaar en de els gaan als eerste bloeien, maar de belangrijkste boosdoener is de berk. Vanaf mei slaan de graspollen toe en later in de zomer is het de beurt aan de onkruidpollen. Hoe intens het hooikoortsseizoen wordt, is altijd moeilijk te voorspellen: de pollenconcentraties zijn elk jaar anders en ook het weer speelt een grote rol.
Wat zijn de symptomen?
Als je een pollenallergie hebt, dan merk je dat vooral aan deze symptomen:
- Veelvuldig niezen
- Lopende of verstopte neus
- Tranende, pijnlijke en/of jeukende ogen
- Kriebelhoest
- Benauwdheid
- Grieperig gevoel
Laat je testen bij de huisdokter om zeker te zijn, zo kun je in de aanloop van de probleemperiode de klachten een stapje voor zijn.
15x tips tegen hooikoorts
Naast immuuntherapie en medicatie in de vorm van allergiepillen, zijn er gelukkig ook heel wat huismiddeltjes die het leed een beetje verzachten:
- Neem vaker een douche waarmee je de pollen van je haar en lichaam spoelt.
- Heb je huisdieren? Geef hen dan ook regelmatig een wasbeurt om stuifmeel uit hun vacht te verwijderen.
- Reinig je neus met fysiologisch water.
- Probeer niet in je ogen te wrijven en leg af en toe een nat washandje op je ogen.
- Gebruik papieren zakdoeken en werp ze weg na elk gebruik.
- Was je beddenlakens regelmatig op 60°. Laat de was liever niet buiten drogen.
- Dagelijks een paar theelepels honing eten verhoogt de weerbaarheid tegen stuifmeel. Haal de honing bij je lokale imker, omdat die de pollen uit jouw buurt bevat.
- Eet ook meer rode ui, appels, knoflook en drink regelmatig een kop groene thee. Deze producten bevatten een grote hoeveelheid quercetine, dat is een stof die een allergische reactie op de pollen blokkeert en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert.
- Plan je uitstapjes verstandig: een boswandeling of picknick in de vrije natuur is geen goed idee als je last hebt van hooikoorts. Ga liever naar zee, daar is de pollenconcentratie lager dan in de rest van het land.
- Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat.
- Ga naar buiten na een regenbui, want de regen heeft een groot deel van het stuifmeel weggespoeld. Op winderige dagen blijf je beter binnen, want dan verspreidt het stuifmeel zich makkelijk.
- Vraag eens aan iemand anders om het gras af te rijden en blijf weg van plekken waar het gras wordt afgereden.
- Hou het autoraam liefst zoveel mogelijk gesloten. Vraag aan je garagist om een pollenfilter te installeren, al is dit bij de meeste auto’s standaard voorzien.
- Verlucht je huis in de ochtend wanneer er minder stuifmeel in de lucht is. Hou ramen en deuren in de namiddag gesloten.
- Stofzuig een keer meer en neem meubels en andere oppervlakken in huis af met een vochtige doek.
Hou je graag in de gaten hoe hoog de pollenconcentratie is? Neem dan een kijkje op de Air Allergy-site van Sciensano.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!