Apart slapen zit in de lift: wat zijn de voordelen en is het iets voor jou?
Dat een goede nachtrust en voldoende slaap belangrijk is voor zowel fysieke als mentale gezondheid is ondertussen geweten. Met een partner die woelt, snurkt of vroeger uit de veren moet, is dat niet altijd evident. Apart slapen zit in de lift, maar wat zijn de voordelen? En wat met je relatie?
Universiteit Gent doet regelmatig onderzoek naar het geluk van de Belg. Volgens dat Nationale Geluksonzderzoek is slaap een van de vijf belangrijkste factoren die bepalen hoe gelukkig wij Belgen zijn. Naast gezondheid nóg een reden te meer om te zorgen voor een goede nachtrust. Maar wat als je partner die nachtrust verstoort? Dan slaap je toch gewoon apart. In Engeland is er zelfs een term voor: ‘sleep divorce’ of slaapscheiding. Het klinkt dramatisch, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Onder andere de bekende actrice Jennifer Aniston gaf toe in een interview dat ze apart slaapt, en ook David en Victoria Beckham hebben elk een eigen slaapkamer.
Ik ben een fijnere partner als ik af en toe een nacht goed kan doorslapen
5 redenen om apart te slapen
1. Je partner is een snurker
Snurken is misschien wel één van de belangrijkste slaapverstoorders. Door letterlijk in een andere kamer te gaan liggen, vind je de slaap die je nodig hebt. Ook van elkaars gewoel of gepraat tijdens de slaap heb je nu geen last. “Als mijn partner gedronken heeft, verhuist hij steevast naar de logeerkamer”, aldus Katrien. Op andere momenten slaapt ze wel graag samen met haar partner. “Lichtjes ronken kan ik wel verdragen, en ik kan me zelf niet inbeelden dat ik permanent apart zou slapen.”
2. Jullie slaapgewoontes verschillen
De een houdt van een koude slaapkamer en geen enkel straaltje licht, de ander heeft liever een beetje verwarming aan. En terwijl jij een dikke donsdeken wil, heeft je partner misschien genoeg aan een laken. Dat laatste kun je oplossen door met aparte dekbedden te werken, maar als dat niet voldoende is, biedt apart slapen een oplossing.
3. Jullie hebben verschillende ritmes
Nog zo’n reden om elkaars nachtrust te gunnen: werkshiften. “Mijn partner Joppe moet geregeld naar het buitenland voor zijn werk. Soms is hij al om 05.00 uur op de baan. Omdat ik altijd moeite had om terug in te slapen, trekt hij nu naar een andere slaapkamer op die momenten”, zegt Elien. “Ook als ik zin heb om eens lekker vroeg onder de wol te kruipen, vraag ik hem om de andere kamer te nemen.”
4. De menopauze speelt je parten ‘s nachts
Omdat je lichaam minder oestrogeen produceert en je last kunt hebben van nachtelijke opvliegers, zijn de nachten tijdens de (peri)menopauze niet altijd een pretje. Voor heel wat vrouwen een reden om af en toe apart te slapen. (Lees hier alles over slaap tijdens de menopauze.)
5. Je hebt als jonge ouder je nachtrust nodig
Tijdens de zwangerschap of na de geboorte van een kindje is voldoende slaap broodnodig. Voor Elke een goede reden om apart te slapen. “Toen ik zwanger was, sliep ik vreselijk slecht. Ik werd er niet alleen chagrijnig van, ik maakte me ook zorgen om de gezondheid van mijn kindje. Iedere beweging en het minste zuchtje van mijn partner Victor maakten me wakker. Daarom besloot ik toen apart te slapen. Mijn nachtrust was nog altijd niet perfect, maar ik voelde me toch beter.” En ook na de geboorte van Sil besloot ze samen met haar partner dat apart slapen aan te houden. “Af en toe slapen we samen, maar omdat Sil nog niet doorslaapt, nemen we meestal om de beurt een nacht voor ons. Op die manier kunnen we allebei af en toe eens goed doorslapen. Romantisch is het niet, maar deugddoend zeker en vast.“
Als ik doodmoe ben, heb ik geen zin in seks. Voor mijn relatie is apart slapen beter
Wat met je relatie?
Toch zijn er ook voordelen aan samen slapen. “Koppels die samen slapen, hebben een langere REM-slaap”, zegt slaapwetenschapper Merijn van de Laar aan RTL Nieuws. “Tijdens de REM-slaap ben je in een diepe slaap, verwerk je informatie en droom je bijvoorbeeld”, zegt hij nog. “En dat is een teken dat mensen zich veilig en verbonden voelen.
En ook voor je relatie lijkt het de norm om samen te slapen. Wie aan gelukkige koppels denkt, denkt al snel aan samen wakker worden. Volgens Elien is dat apart slapen net goed voor haar relatie. “Als ik doodmoe ben, word ik chagrijnig. Dan ben ik kortaf en heb ik helemaal geen zin in seks. Door apart te slapen ben ik wat zachter en daardoor ook een aangenamere partner”, zegt ze. “Op sommige momenten slapen we wel samen, en als we tijd hebben kruipen we ‘s morgens of ‘s avonds even bij elkaar in bed. Seks hebben we nog hoor“, wil ze graag even benadrukken.
Ook Elke zegt dat ze een aangenamer lief is als ze af en toe van een ononderbroken nacht geniet. Maar ze geeft wel toe dat haar seksleven nu op een laag pitje staat. “Ik vermoed of hoop dat dat vanzelf terug goedkomt als Sil wat groter is. Ik ben gewoon ook niet zoveel bezig met seks, ons zoontje komt nu op de eerste plaats.”
Meer over slapen & relaties:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!