
Ben jij een flexitariër?
Een flexi-wat? Er is een grote kans dat je al een hele tijd een flexitariër bent zonder het te weten. Eet jij 1 of meer dagen per week geen vlees dan ben jij er één. Veel mensen beseffen het niet, maar voor veel mensen is geen vlees eten wel een bewuste keuze. Ontdek de belangrijkste reden waarom af en toe een stukje vlees laten staan niet erg is.
Waarom flexitariër worden
Het is goed voor je gezondheid
Rood vlees bevat naast voedingsstoffen ook veel ongezonde vetten. Deze verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in je bloed, wat de kans op diabetes verhoogt. Het eten van minder rood vlees verkleint dus de kans op een beroerte of hartaanval. De verzadigde vetten zijn niet enkel slecht voor je cholesterol, maar ze bevorderen overgewicht of zelf obesitas. Overgewicht kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, de belangrijkste zijn hart- en vaatziekten.
Het is goed voor het milieu en dierenwelzijn
Voor sommige mensen is dierenwelzijn een belangrijke reden om minder vlees te eten. Door de enorme vleesindustrie hebben veel dieren een slecht leven. Het fokken en houden van vee is vooral gericht op een hoge opbrengst, wat niet altijd goed is voor de gezondheid en welzijn van de dieren. Daarom zal een flexitariër kiezen voor biologisch vlees. Deze dieren hebben een beter leven gehad en zijn niet opgefokt met hormonen. Je maakt diervriendelijkere keuzes door zo weinig mogelijk vlees te eten en als je dan toch vlees eet om te kiezen voor de biologische variant. Flexitariers dragen ook bij aan een beter milieu. De keuze voor een alternatief voor vlees zorgt ervoor dat je je impact op het klimaat verkleint. Veeteelt heeft een enorme impact op het milieu, denk maar aan massale CO2- uitstoot, enorm waterverbruik en ontbossing om plaats te maken voor weiden.
Er zijn veel alternatieven voor vlees
Vis is even eiwitrijk dan vlees, maar bevat gezonde vetten. Eieren zijn ideaal om voldoende eiwitten en vitamines uit te halen. De vegetarische vleesvervangers op basis van soja, tofu en zuivel lijken op voedingswaarde en smaak erg op vlees. Er zijn dus genoeg gezonde vervangers om eens keer per week vlees te laten staan.
Tips om je eetpatroon aan te passen
-
Denk na voor je iets eet. Word je bewust van wat je eet en stel jezelf de vraag of er geen gezond alternatief is.
-
Let op keurmerken in de supermarkt. Vlees, zuivel en eieren die duurzaam zijn geproduceerd hebben altijd een biologisch keurmerk.
-
Bouw een flexitariër routine in. Spreek thuis een aantal vaste dagen per week af wanneer er geen vlees of vis wordt gegeten.
-
Eet gevarieerd. Veel plantaardige voedingsmiddelen hebben dezelfde voedingsstoffen die je ook in vlees vindt. Het is niet moeilijk om als flexitariër voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer je varieert met voedsel.
- Maak een boodschappenlijstje. Het klinkt simpel, maar het maakt het echt makkelijker om eenmaal in de winkel enkel de ingrediënten te kopen die je nodig hebt.
Enkele recepten om uit te proberen
Lees meer: