Bescherm je kinderen tegen de lentezon: tips van de huidarts
Nu de lente echt begonnen is, stijgen de temperaturen. Het ideale moment voor je kinderen om buiten in het zonnetje te ravotten of om een heerlijk uitstapje te maken. Wat je zeker niet mag vergeten? Je kinderen insmeren met zonnecrème!
Nu de lente begonnen is, stijgen de temperaturen. Het ideale moment voor je kinderen om buiten in het zonnetje te ravotten of om een heerlijk uitstapje te maken. Wat je zeker niet mag vergeten? Je kinderen insmeren met zonnecrème!
Katleen Hellinckx, huidarts, vertelt ons waarom je ook in de lente goed moet smeren.
“In de lente kan de zon heel verraderlijk zijn. De UV-index (of zonkracht) neemt al flink toe, de zon staat al wat hoger aan de hemel en er zijn niet zoveel wolken om het zonlicht te filteren. De temperaturen zijn nog vrij laag en er is vaak een fris windje waardoor je niet voelt dat je verbrandt. Je huid is extra gevoelig na de winter en is geen zonlicht meer gewoon. Ze bevat na de wintermaanden minder pigment (= dit is een natuurlijke bescherming tegen het UV-licht).
Je huid is extra gevoelig na de winter en is geen zonlicht meer gewoon.
In de zomer smeren we ons vaker in. In de lente vergeten we dat al eens. Maar smeer jezelf en je kinderen zeker in wanneer die eerste zonnestralen opduiken. Blijf vlijtig smeren tot het najaar. Denk maar aan die indian summer! Waarom je kinderen extra aandacht verdienen? Hun huid is extra gevoelig.”
Bescherm je kids tegen de zon
Het is enorm belangrijk om een kinderhuid goed te beschermen.
- Onder de achttien jaar gebruik je best een zonnefactor 50+. Zonverbranding op deze leeftijd verdubbelt het risico op huidkanker als ze volwassen zijn. Vergeet zeker niet om voldoende te smeren, ook wanneer je een hoge factor gebruikt.
- Na een duik in het zwembad of wat spelen in de tuin is het aan te raden om opnieuw in te smeren. Door het water van het zwembad of door simpelweg te zweten, spoelt de zonnecrème zo van je lichaam.
- Smeer je kinderen dus zeker om de twee tot drie uur opnieuw in.
Zonverbranding voor 18 jaar, verdubbelt het risico op huidkanker als ze volwassen zijn
De gevolgen van zonnebrand
Wat is het gevolg van zonnebrand bij kinderen?
- De onmiddellijke gevolgen zijn pijnlijke roodheid gevolgd door vervelling en in ergere gevallen blaren.
- De gevolgen op lange termijn zijn veel belangrijker. Zo neemt het risico op een melanoom (= de meest agressieve vorm van huidkanker, ontstaat uit pigmentvlekken) enorm toe. Deze vorm van kanker kan op jonge leeftijd uitzaaien en potentieel dodelijk zijn.
- Veelvuldige blootstelling aan de zon kan leiden tot ‘ouderdomshuidkanker’ die doorgaans op latere leeftijd voorkomt. Er zijn twee types. Een basocellulair carcinoom is een kwaadaardige huidtumor die niet uitzaait. Een spinocellulair carcinoom is agressiever en kan wel uitzaaien. Het verschil tussen beide zit in de ontwikkeling.
Het is dus ontzettend belangrijk om je kinderen goed in te smeren. De huidbarrière is bij jonge kinderen heel dun en nog niet volledig gevormd. De zonnestralen dringen diep in in hun huid en veroorzaken veel schade. Daardoor stijgt het risico op huidkanker als je kind vaak verbrandt.
Breng ook zonnebescherming aan als het bewolkt is
Enkele gouden tips
Er zijn een paar dingen waar je als ouder zeker rekening mee moet houden:
- Breng zonnebescherming aan als het bewolkt is. Het UV-licht komt namelijk deels door de wolken heen.
- Ook wanneer je kinderen in de schaduw zitten, is het belangrijk om te smeren.
- Breng om de twee à drie uur zonnecrème aan. Ook als je een waterproof-variant gebruikt.
- Gaan ze maar een halfuurtje buiten spelen? Vooraf insmeren is de boodschap. Je kunt al na een kwartier verbranden en zonnecrème werkt gewoonlijk pas na dertig minuten. Spelen ze een uurtje in de zon zonder dat ze ingesmeerd zijn? Dan zijn ze mogelijk al drie kwartier aan het verbranden.
Het is de hoeveelheid die telt
Er is een verschil tussen een gewone zonnecrème en een zonnecrème voor kinderen. Een zonneproduct voor kinderen heeft standaard een zeer hoge beschermingsfactor (50+). Het verschil zit hem in de samenstelling. Een zonnecrème voor kinderen bevat vaak iets meer minerale zonnefilters in vergelijking met zonneproducten voor volwassenen. Vaak bevatten ze ook minder parfum. De minerale filters kun je herkennen aan de witte film die achterblijft op de huid. Een zonnecrème met meer minerale filters is handig voor kinderen omdat je zo beter ziet waar je al zonnecrème hebt aangebracht. Bovendien verdragen sommige kinderen geen chemische filters of parfum. Gevoelige of droge kinderhuidjes kunnen rood en jeukerig worden na het aanbrengen van een klassieke zonnecrème.
Dit wil niet zeggen dat je meteen voor een duur product moet kiezen als je kind geen specifieke huidproblemen heeft. Alle courante zonnecrèmes worden uitvoerig dermatologisch getest voor ze op de markt komen.
Wat wel belangrijk is, is de hoeveelheid die je smeert. Vaak smeren we te weinig. De exacte hoeveelheid die je moet smeren wordt bepaald door het schema van de fingertip unit. Een streepje komt overeen met het vingertopje van je wijsvinger. Is je kind zes jaar oud? Dan zou je twee keer het vingertopje van je wijsvinger moeten bedekken met zonnecrème om het gezicht van je zoon of dochter in te smeren.
Bij het smeren zijn er bepaalde zones die extra aandacht verdienen.
- Smeer zeker de schouders in én ook de neus, oren en lippen mag je niet vergeten.
- Wat ouders vaak over het hoof zien? De voetzolen! Vaak dobbert je kind rond op een zonnebed en dan valt de zon loodrecht op hun voeten.
- Bescherm ook zeker de hoofdhuid. En voor kinderen onder de twee jaar: zet ze steeds een petje of zonnehoed op. Ook een zonnebril kan helpen.
Tot slot nog dit: koop elk jaar een nieuwe fles. Zonnecrème is een jaar later maar half zo sterk meer het jaar voordien. Zonneproducten zijn natuurlijk niet goedkoop. Is je flacon nog niet leeg aan het eind van de zomer? Gebruik ze gewoon verder tot in het najaar. Dan kun je in de lente een nieuwe fles kopen.