Beter slapen door de zeelucht: feit of fabeltje?
Aaah, de zee … wat is het er heerlijk! En die gezonde lucht doet wonderen, wordt weleens gezegd. Ook voor je nachtrust. Of is het een fabeltje dat we beter slapen door de zeelucht?
Invloed op serotonine
In zeelucht zitten hoge concentraties negatieve deeltjes of ionen waarvan weleens beweerd wordt dat ze het serotonineniveau in je lichaam verhogen. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op je nachtrust, eetlust, humeur en stress.
Het verband tussen die deeltjes en serotonine is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Het is dus onduidelijk of negatieve ionen de aanmaak van serotonine beïnvloeden.
Zwaardere lucht
Voor de link tussen zeelucht en slaap is misschien wel een andere verklaring. Hilde Franckx die jarenlang dokter was in het zeepreventorium in De Haan, zegt daarover: “De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland. Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager. Van die inspanning worden we snel moe, en dat kan dus verklaren waarom je na een dagje zee wat lomer en slaperiger bent.”
Vitamin sea
Waar studies het wel over eens zijn, is de positieve rol van zeelucht bij onze jodiuminname. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Irish Medical Journal, blijkt dat lucht die rijk is aan zeewier voldoende jodium bevat om de dagelijkse behoefte van een persoon aan te vullen. Jodium is o.a. nodig om schildklierhormonen te produceren. Die hormonen reguleren op hun beurt je metabolisme, je energieniveau en je lichaamstemperatuur.
Behalve jodium bevat zeelucht ook magnesium en andere elementen. Al die stoffen stimuleren de immuunreacties van de huid en de ademhalingsorganen. Iedereen heeft dus wel baat bij een portie zeelucht, in het bijzonder mensen met astma of allergieën.
Bron: gezondheid.be
Meer over deugddoende uitstapjes:
- Fietsen door Limburg: trappen en smullen op ’t platteland
- Wandelen en picknicken in de Vlaamse Ardennen
- Deze avontuurlijke uitstapjes doe je makkelijk alleen