Zo raak je sneller van blauwe plekken af
Sommigen hebben nooit last van blauwe plekken, anderen hebben er altijd wel eentje. Mooi zijn ze natuurlijk niet en bovendien doen ze vaak pijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om ze te behandelen en snel te laten vervagen.
Hoe ontstaan blauwe plekken?
Ben je ergens tegenaan gelopen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een blauwe plek: een onderhuidse (en ongevaarlijke) bloeduitstorting als gevolg van beschadigde bloedvaatjes. Het bloed stapelt zich op en komt tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht.
Bloed heeft een rode kleur, maar doordat je huid als een filter werkt, krijg je een blauwe of soms zelfs paarse tint te zien.
Waarom krijg je sneller blauwe plekken dan anderen?
Uiteraard is het mogelijk dat je nogal onhandig bent en snel tegen dingen aanstoot. Maar er zijn ook andere oorzaken die je sneller een blauwe plek bezorgen.
Je leeftijd
Naarmate je ouder wordt, worden de huid en het weefsel rond de de bloedvaten dunner. Aangezien de huid dan niet meer zo sterk en elastisch is, zullen de bloedvaatjes sneller beschadigd raken.
Je levensstijl
Alles wat je huid en lichaam sneller doet verouderen, kan bepalen of je sneller blauwe plekken krijgt. Zo kan roken of te veel alcohol een reden zijn dat je snel blauwe plekken aanmaakt. Beiden hebben dan ook duidelijk een negatieve invloed op de wondheling. Ook een teveel aan zon kan je bloedvaten kwetsbaarder maken voor schade, met blauwe plekken als gevolg.
Vrouwen zijn de pineut
Vrouwen hebben een dunnere huid en minder collageen dan mannen. De collageenlaag bij mannen is dikker, waardoor hun bloedvaten beter beschermd worden. Daarom krijgen vrouwen meestal sneller zo’n pijnlijke bloeduitstorting dan mannen.
Medicatie
Bloedverdunners zoals aspirine zorgen ervoor dat je bloed minder snel klontert, maar ook dat je sneller bloedt. Zo ook onder het huidoppervlak, zoals dat bij blauwe plekken het geval is.
Ook medicijnen met corticosteroΓ―den, vaak genomen door astmapatiΓ«nten, zijn mogelijk een boosdoener. Omdat de wand van de bloedvaten dunner wordt, kan een bloeduitstorting sneller voorkomen.
Vitaminetekort
Sommige vitaminen zorgen ervoor dat je lichaam sneller geneest. Een vitaminetekort kan daarom een oorzaak zijn voor meer blauwe plekken. Zo zorgt een tekort aan vitamine C of vitamine K ervoor dat je sneller zo’n onfraaie plek oploopt. Ook vitamine B12 blijkt een rol te spelen. Laat je bloed dus even checken als je plots sneller blauwe plekken krijgt.
Lees hier verder in welke voeding je vitamine C, K en B12 kunt vinden.
Ziekte
Blauwe plekken zijn over het algemeen onschuldig, maar jammer genoeg kunnen ze ook verbonden zijn aan enkele aandoeningen of ziekten. Vooral bij bloedarmoede, leveraandoeningen en leukemie krijgen patiΓ«nten sneller blauwe plekken. Een bezoekje aan de huisarts brengt raad als je je blauwe plekken niet vertrouwt.
Blauwe plekken behandelen en voorkomen
Net een pijnlijke val gehad, of je been tegen de kast gestoten? Lees dan onze 5 tips om blauwe plekken te behandelen.
1. Eerst ijs, dan warmte
Leg zo snel mogelijk een cold pack (in een keukendoek) op je blauwe plek, en dat voor minstens 20 minuten lang. Door de plek te koelen, trekken de bloedvaten samen, waardoor de bloeduitstorting een pak minder erg zal zijn.
’s Anderendaags heb je eerder warmte nodig in plaats van koude. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten en dat stimuleert de bloedcirculatie.
De plek geneest bovendien sneller als hij boven je hart zit, zodat het bloed kan terugstromen naar je hart. Heb je er eentje op je been? Laat je been op de een stoel rusten, met een kussen eronder. Op die manier komt de plek hoger te liggen.
2. Laat βm met rust
Meestal geneest zo’n blauwe plek het best wanneer je er niet aankomt. Door blauwe plekken steeds aan te raken of (zachtjes) te ‘masseren’, bestaat de kans dat nog meer bloedvaatjes beschadigd raken.
3. Smeren met arnicazalf
Sommige mensen vinden het aangenaam om arnicazalf te gebruiken voor blauwe plekken en insectenbeten. Deze zalf kan de pijn verlichten, de doorbloeding verbeteren en ontstekingen en zwellingen verminderen.
4. Vitamine C
Vitamine C kan de genezing van wondjes en breuken versnellen. Probeer je vitamine C aan te vullen via de voeding, eerder dan supplementen. Denk maar aan kiwi, bessen, sinaasappel en andere citrusvruchten.
Lees hier verder waarom vitamine C voor je huid zo belangrijk is, en hoe je tekorten voorkomt.
5. Stop met roken
Roken heeft een negatieve invloed op de genezing van wondjes (en blauwe plekken). Bovendien loop je sneller een tekort op aan vitamine C als je rookt. Alweer een reden om te stoppen met roken!
Wanneer naar de dokter?
Een blauwe plek is meestal onschuldig en gaat vanzelf weg. Mocht je toch ongerust zijn, kun je een arts om advies vragen. Dat doe je best als:
- de blauwe plek langer dan 14 dagen aanhoudt,
- je plots veel nieuwe blauwe plekken aanmaakt zonder duidelijke oorzaak,
- het eerder kleine paarsrode stipjes op de huid zijn die je niet kunt wegdrukken,
- je koorts hebt,
- je ook andere klachten ervaart zoals vermoeidheid, braken of misselijkheid, kortademigheid, gewrichtspijn of een algemeen ziek gevoel.
Bronnen: medicalnewstoday.com, webmd.com, health.harvard.edu
Nog meer gezondheidsweetjes:
- Steunzolen: wanneer heb je ze nodig? En waar moet je op letten?
- Zijn contactlenzen uit de supermarkt of drogisterij veilig? (+ tips voor lenzendragers)
- Eucalyptusolie: wat kun je er allemaal mee doen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!