Bekkenbodemspieren trainen: blijf je blaas de baas!
Wat doen bekkenbodemspieren?
Bekkenbodemspieren zijn deΒ spieren die onsΒ bekken onderaanΒ afsluiten en de organen in onzeΒ buik ondersteunen. Ze vormen eenΒ soort trampoline, die ervoor zorgtΒ dat onze darmen en blaas netjesΒ op hun plaats blijven zitten. DoorΒ het samentrekken van de bekkenbodemspierenΒ – die we zelfΒ kunnen controleren – kunnen weΒ onze urine en stoelgang ophoudenΒ als we in de rij staan aan het toilet,Β maar ook als we niezen, hoesten,Β springen β¦ Daarnaast hebbenΒ deze spieren ook een belangrijkeΒ seksuele functie. Door ze bewustΒ aan te spannen tijdens het vrijenΒ kun je makkelijker tot eenΒ orgasme komen.
Zwakke spieren = problemen
Gezonde bekkenbodemspierenΒ kun jeΒ aanspannen en ontspannenΒ wanneer jeΒ wilt of wanneer datΒ nodig is. Zijn je bekkenbodemspierenΒ te zwak of heb je erΒ geen controle over,Β dan kan dat voor heelΒ wat problemen zorgen.
Urineverlies isΒ een van de meestΒ voorkomende klachten,Β maar ookΒ stoelgangproblemenΒ of verzakking van deΒ blaas, baarmoeder ofΒ darmen kunnen eenΒ gevolg zijn. GeenΒ lachertje, en al zekerΒ geen zeldzaamheid:Β als vrouw heb je meerΒ dan dertig procentΒ kans om ooit problemenΒ te krijgen met je bekkenbodem.
Waar ligt het aan?
Zwakke bekkenbodemspieren kunnen verschillendeΒ oorzaken hebben. Zwangerschap en bevalling zijn deΒ grootste risicofactoren, maar ook overgewicht enΒ erfelijke aanleg spelen een rol. Heeft je moeder problemenΒ met haar bekkenbodem, dan heb je zelf drieΒ keer meer kans om er ook mee te maken te krijgen.
Daarnaast zijn ook stoelgangproblemen een veelvoorkomendeΒ en vervelende oorzaak. Heb je bijvoorbeeldΒ last van hardnekkige constipatie en moet je altijd veelΒ moeite doen om stoelgang te maken, dan is de kans opΒ schade aan je bekkenbodemspieren bijzonder groot.Β Wacht dus niet te lang om een arts te raadplegen.
Je bekkenbodemspieren trainen: zo ga je van start!
Zwakke bekkenbodemspierenΒ kun je perfectΒ trainen.
- HOE? Trek je bekkenbodemspierenΒ samen zodatΒ ze sluiten, lift ze omhoogΒ en laat weer los. HerhaalΒ dit 3 tot 4 minuten perΒ dag. Je moet de oefeningΒ zo kunnen uitvoeren datΒ niemand het ziet.
- HOE VAAK? Je bekkenbodemspierenΒ trainen kunΒ je altijd en overal. Maak erΒ een dagelijkse gewoonteΒ van, in de file, voor je naarΒ bed gaat β¦
- Tip! Je kunt controlerenΒ hoe je ze opspant door hetΒ plassen plots te onderbreken.Β Doe dit enkel om jeΒ bewust te worden van dieΒ spieren en niet als oefening.Β Sowieso ga je bestΒ eerst langs bij de gynaecoloogΒ of bekkenbodemspecialistΒ om te controlerenΒ of je goed oefent.
Ook over je blaas:
- SOS urineverlies: wat doe je eraan?
- 3 fabels over urineverlies (Γ©n hun oplossingen)
- Dit is wat de kleur van je urine vertelt
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!