Bloedverlies tijdens de menopauze: wat kan de oorzaak zijn?
Hoewel het dan niet meer om maandstonden gaat, verliezen sommige vrouwen bloed tijdens de menopauze. Dit fenomeen wordt ook wel βpostmenopauzaal bloedverliesβ genoemd. Is dit normaal? En wat kun je eraan doen?
Van overgang naar menopauze
De meeste vrouwen belanden rond hun 40ste in de overgang: dat is de periode waarbij het lichaam heel geleidelijk van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. In deze periode kun je nog menstrueren. Pas vanaf dat je 12 opeenvolgende maanden niet meer hebt gemenstrueerd, zit je in de menopauze. Gemiddeld is dit rond 51 Γ 52 jaar.
Bloedverlies in de menopauze
Verlies je bloed in je menopauze, dan is dit in principe niet normaal. Of het nu gaat om bloedverlies van een dag of een paar dagen, overvloedig of licht, herhaaldelijk of slechts één keer: bloedverlies tijdens je menopauze moet altijd goed nagekeken worden.
Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dat bloedverlies:
- Een slecht gedoseerde of onaangepaste hormonale behandeling
- EΓ©n of meerdere baarmoederpoliep(en): kleine goedaardige tumoren die gevormd worden in het baarmoederslijmvlies
- EΓ©n of meerdere baarmoederfibro(o)m(en): goedaardige tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoederwand
- Een cyste op je eierstok(ken), die gekenmerkt wordt door bloedingen en bekkenpijn
- Een vaginale infectie of ontsteking aan de baarmoeder
- Een verdunning van het vaginaslijmvlies, wat zorgt voor vaginale droogte en bloedende wondjes kan veroorzaken
- Een kanker van de baarmoeder(hals) of eierstok(ken)
Op onderzoek
Belangrijk is dus om altijd een gynaecoloog of arts te raadplegen bij bloedingen tijdens de menopauze. Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaken, zullen bijkomende onderzoeken uitgevoerd worden om de diagnose te stellen: denk maar aan een echografie, een uitstrijkje of een biopsie van het baarmoederslijmvlies of van de baarmoederhals.
Mogelijke behandelingen
Eens de oorzaak van de postmenopauzale bloedingen werd achterhaald, kan er een behandeling worden voorzien. Worden de bloedingen bijvoorbeeld veroorzaakt door een onaangepaste dosis van de hormoontherapie, dan kan deze worden aangepast. Poliepen of fibromen kunnen worden verwijderd en een vaginale infectie kan, net zoals vaginale droogte, worden behandeld met medicatie.
Bron: Gyn & Co (gynandco.be)
Meer over de menopauze:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!