Boost het zelfvertrouwen van je kids
09 jun 2009
Iedereen heeft een flinke dosis zelfvertrouwen nodig om stevig in het leven te staan. Ook voor kinderen is dit erg belangrijk. Hoe geef je je kids een
gezonde dosis zelfvertrouwen mee?
- Zelfvertrouwen geven, begint van dag 1. De binding tussen moeder en haar kind is erg belangrijk en de eerste vier weken zijn cruciaal. Wanneer een baby zich welkom en veilig voelt in de wereld, zal het zelfvertrouwen veel makkelijker groeien. Knuffelen, wiegen en troosten zijn dus de basisingrediënten voor zelfverzekerde mensen. Bovendien is het een bewezen feit dat babies die veel gedragen worden in de eerste maanden van hun leven, als volwassenen zélf een grotere draagkracht zullen hebben.
- Aanmoediging, bravo en pas op. Elk kind wil de wereld verkennen. Die ontdekkingsdrang verdient veel aanmoediging en bravo's, maar een gemeende 'pas op' is zeker op zijn plaats. Geef je kind de ruimte om te experimenteren, maar stel grenzen. Laat je kind voelen dat het oké is om weg te kruipen en zelfs af en toe een risicootje te nemen. Laat voelen dat je er altijd bent om weer naartoe te komen. Zelfvertrouwen komt immers enkel als er ook vertrouwen is thuis.
- Vriendjes en groepsgevoel. Een mens wordt niet geboren met een groepsgevoel, dat moet hij leren. Daarom is de eerste schooldag voor vele kinderen een énorme stap. Op school worden kinderen uitgenodigd om zichzelf én den anderen te ontdekken. Vriendjes maken is een nieuwe fase die niet altijd gemakkelijk is. Op moeilijke momenten is geruststelling nodig. Een 'mama komt terug' gevoel geeft zelfvertrouwen. Een duwtje in de rug mag, maar push zeker niet. En beschouw kindjes die thuis komen spelen niet als last, maar als een kans voor je kind om te groeien in groep.
- Naäperij. Kinderen leren bijna alles door nabootsing. Ook het zelfvertrouwen wordt beïnvloed door het gedrag van de ouders. Geef het goede voorbeeld, en blijf bij tegenslag niet bij de pakken zitten. Geef je kids de boodschap dat problemen oplosbaar zijn. Ook heeft een kind niet alleen vertrouwen in zichzelf nodig, maar ook in de wereld. Zien je kids dat je zelf vaak je vrienden ziet en regelmatig op stap gaat, dan krijgen ze sneller vertrouwen dan wanneer je altijd veilig thuis blijft. Durf als ouder op jezelf te bouwen en de wereld te ontdekken.
- Ruimte voor initiatief. Niets is leuker dan zelf veters te strikken of alleen naar de bakker te gaan. Moedig je kinderen aan om creatief te zijn, en laat ze ook om hulp vragen wanneer het nodig is. Zelfstandheid stimuleren is goed, zolang de kinderen het gevoel hebben dat het niet moét maar màg. Hebben je bengels een taak goed volbracht? Dan is een welgemeende bravo aan de orde, maar belangrijker is het 'wauw-gevoel' dat ze zelf zullen hebben. Geef je kinderen ook ruimte om te falen. Te veel negatieve reacties bij het mislukken van een taak zullen het zelfvertrouwen negatief beïnvloeden.
- Faalangst is de grootste vijand van zelfvertrouwen. Niet alleen rapporten en huistaken, maar ook de juf of meester heeft een enorme invloed op het zelfvertrouwen van je kinderen. Bied je kids daarom na schooltijd een luisterend oor. Gaat het wat moeilijker in de klas, vergelijk dan zeker niet met broertjes of zusjes of klasgenootjes, want voor elk kind ligt de lat anders. Wijs vooral op hun vooruitgang en laat voelen dat je vertrouwen in hem hebt. Zijn er problemen met vriendjes of de leerkracht? Moedig je kind aan om samen met jou actief naar een oplossing te streven.
- Toon je emoties. Pubers en peuterpubers hebben vaak last van hun emoties. Geef duidelijk aan dat er emoties mogen zijn. Pubers die verdrietig of boos zijn, worden vaak onzeker. Geef je kinderen niet het gevoel dat ze een 'loser' zijn, maar bekijk samen met hen de mogelijkheden én moeilijkheden. De beste boodschap die je kan geven is 'je kan worden wie je wil'. Dat is dé basis voor de eigenwaarde die je kind in de loop van de jaren zal opbouwen.