Borstvergroting: 14x veelgestelde vragen beantwoord door de plastisch chirurg
Je goed in je vel voelen betekent ook zelfzeker zijn over kleine minpuntjes die je misschien anders zou willen zien. Vrouwen die ontevreden zijn over hun borsten, kunnen een borstvergroting overwegen – al neem je zo’n beslissing niet over één nacht ijs. Plastisch chirurg Marianne Mertens beantwoordt 14 veelgestelde vragen over de ingreep.
14x vragen en antwoorden over een borstvergroting
1. Wat houdt een borstvergroting precies in?
Dr. Marianne Mertens: “Bij een borstvergroting brengen we implantaten in de borst voor een vollere cupmaat of meer volume. Jaarlijks zijn er duizenden borstvergrotende operaties, om verschillende redenen:
- als je ontevreden bent over je cupmaat of de stevigheid van je borsten,
- om borstvolume te herstellen als je bent afgevallen of zwanger bent geweest,
- bij een verschil in grootte tussen je twee borsten,
- om een borst te reconstrueren na een borstamputatie.”
2. Zijn er verschillende technieken of soorten borstvergrotingen?
“Absoluut. We werken met implantaten of lipofilling. Wat is het verschil?
Implantaten
De keuze van je implantaten is afhankelijk van de gewenste grootte en volume.
Er zijn verschillende soorten prothesen, gevuld met fysiologisch vocht of siliconegel bijvoorbeeld, die alleen worden geplaatst als ze een CE-markering hebben. Vanaf 1 mei is het verplicht om elke (borst)prothese in het CTR (Centraal Tracing Register) op te nemen, om later altijd te kunnen terugkijken waar, wanneer en welke prothese geplaatst is en aldus te kunnen traceren via het CTR.
Lipofilling
Bij een lipofilling vullen we de borsten met lichaamseigen vet. Het vet wordt weggehaald uit de buik of dijen bijvoorbeeld, vervolgens gefilterd en ingespoten in de borsten om ze meer volume te geven en/of kleine correcties uit te voeren. Deze techniek wordt aanvullend gebruikt bij een borstreconstructie en moet meestal in verschillende stappen gebeuren.
Aanvullend: borstlifting
Om tot het resultaat te komen dat de patiënt voor ogen heeft, zijn niet altijd borstvergrotende ingrepen nodig. Als er voldoende borstklierweefsel aanwezig is, kan een lifting van de borsten bijvoorbeeld al een heel mooi resultaat geven.
Soms is er een combinatiebehandeling, en waarbij we de borsten vergroten én liften. Tijdens een consultatie bekijken we altijd welke ingreep het meest aangewezen is en het natuurlijkste resultaat zal geven.”
3. Hoeveel kost een borstvergroting?
“Hoeveel een borstvergroting kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan welke techniek en welk type prothese wordt gebruikt, het ereloon van de plastisch chirurg en de anesthesist, medicatie, post-operatieve zorgen en de verblijfskosten van het ziekenhuis. Een voorstel van een betalingsverbintenis wordt meegegeven na een consultatie.
Goed om te weten: een louter esthetische operatie, zoals een borstvergroting, wordt niet door het ziekenfonds vergoed en betaal je dus volledig zelf. Dat geldt niet alleen voor de ingreep, maar ook voor de medicatie, materialen, verbanden, anesthesie en ligdag. Het kostenplaatje is dus zeker iets om je vooraf bewust van te zijn.
Voor de correctie van aangeboren afwijkingen zoals tubelaire of tubereuze borsten of het Poland-syndroom kun je, na goedkeuring van een adviseur, wél in aanmerking komen voor een tussenkomst van de mutualiteit.”
4. Zijn er risico’s aan verbonden?
“Elke ingreep, of het nu om een esthetische gaat of niet, brengt potentiële risico’s met zich mee. Uitzonderlijke dingen kunnen altijd gebeuren in de geneeskunde, waardoor we nooit mogen stellen dat het risico onbestaande is.
Voor de operatie
Vóór de operatie moeten daarom alle risico’s worden uitgesloten:
- Er wordt een echografie gedaan om de borsten te bekijken en te onderzoeken of er geen letsels zijn.
- Het bloed wordt onderzocht en alle risico’s in verband met allergieën, anesthesie, medicatie, … moeten op voorhand worden uitgesloten.
- Bij oudere patiënten kan het aangewezen zijn om een elektrocardiogram (EKG of hartfilm) te nemen.
- Bovendien bekijken we ook altijd de voorgeschiedenis: is er ooit sprake geweest van cysten in de borst of een ontsteking aan het borstklierweefsel?
- Ook een piercing in de tepel is een risico, want die kan infecties met zich meebrengen.
Na de operatie
- Na de operatie kunnen zich bepaalde complicaties voordoen, zoals een infectie, verandering in tepel- of borstgevoeligheid, lekken of scheuren van de implantaat, een oneffen huidoppervlak op de plaats van de implantaat, vochtophoping, …
- Er kan ook een kapselcontractuur vormen: dat is een verharding rond de prothese, waardoor de borst vaster en pijnlijk aanvoelt en van vorm kan veranderen. In dat geval kan het nodig zijn om het oude implantaat eruit te halen en eventueel te vervangen door een nieuw exemplaar, en/of een capsulectomie uit te voeren. Hierbij wordt het harde bindweefsel rondom de prothese weggehaald.
- Bij sommige prothesetypes kan een borstimplantaat-geassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom of BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) ontstaan: dat wil zeggen er vochtvorming is rond de prothese. Het is belangrijk om het vocht tijdig te laten onderzoeken op kwaadaardige cellen, om te voorkomen dat het uitzaait naar je lymfeklieren of elders in je lichaam. Dit moet uitgesloten worden door middel van een punctie onder echografische controle. Zo’n lymfoom komt zeer uitzonderlijk voor, maar het is wel belangrijk om te weten dat dergelijke risico’s bestaan.”
5. Hoe weet je tot welke cupmaat je kunt gaan?
“Tijdens een consultatie bekijken we hoe elastisch het weefsel is en hoeveel volume je kunt toevoegen. Er kan worden gepast en er worden simulaties gedaan om zo het natuurlijkste resultaat te bekomen. Uitzonderlijke cupmaten pas ik zelf nooit toe, want dan stretch je de huid en het borstweefsel te veel uit.”
6. Wanneer kom je in aanmerking voor een borstvergroting?
“Je komt in aanmerking voor een borstvergroting als:
- alle risicofactoren zijn uitgesloten
- je borsten volledig zijn ontwikkeld, of als een of beide borsten niet normaal zijn ontwikkeld
- je borsten veranderd zijn onder invloed van een zwangerschap of gewichtsverlies
- je niet tevreden bent over je cupmaat of het volume van je borsten
- je volledig overtuigd bent om de ingreep te laten uitvoeren. Het is belangrijk dat je dit voor jezelf doet, en niet voor iemand anders of om aan bepaalde esthetische verwachtingen te voldoen. Daarom is er ook een verplichte bedenktijd van minstens 14 dagen tussen de consultatie en de beslissing tot een ingreep. Zo neem je geen overhaaste beslissingen.”
7. Wanneer kom je niét in aanmerking voor een borstvergroting?
“Als we tijdens de vooronderzoeken zien dat de echografie niet gunstig is of als er een ander letsel is, moet dat uiteraard eerst behandeld worden en laten we de operatie niet doorgaan.
Minderjarigen komen bovendien niet in aanmerking voor een louter esthetische borstvergroting. De enige ingrepen die bij minderjarigen worden uitgevoerd, zijn correcties van aangeboren afwijkingen.”
8. Wat met een zwangerschap?
“Een borstvergrotende operatie kan zowel voor als na de zwangerschap worden uitgevoerd. Maar als een patiënt van plan is om zwanger te worden, raden we vaak aan om het uit te stellen naar een later moment. Een zwangerschap zorgt er namelijk voor dat je borsten, onder invloed van hormonen, nog kunnen veranderen.
Bij jonge vrouwen plaatsen we de prothese bij voorkeur achter de spier. Hierna blijft het nog steeds mogelijk om borstvoeding te geven en een borstonderzoek te doen.”
9. Hoelang duurt de operatie?
“De duur van de operatie is sterk afhankelijk van de ingreep en kan variëren van een tot drie uur. Gaat het enkel om een borstvergroting, of voeren we tegelijk ook een lifting of lipofilling uit? Bij een lipofilling zou het bijvoorbeeld kunnen dat er ook vet wordt weggenomen aan de achterzijde van het lichaam. Dat vraagt allemaal tijd.”
10. Hoelang moet je blijven ter observatie?
“Een borstvergroting gebeurt in dagkliniek. Het is dus, onder normale omstandigheden, niet nodig om te blijven overnachten. Na de operatie word je wakker in de ontwakingsruimte en daarna blijf je nog enkele uren op de kamer ter observatie.
Als alles in orde is, mag iemand je ophalen om naar huis te gaan. De volgende dag, of twee dagen na de operatie, kom je terug langs voor een check-up.”
11. Hoe verloopt het herstel?
“Tijdens de operatie verlagen we vaak de plooi onder de borst, de inframammaire plooi. Daarom is het belangrijk dat je tot vier weken na de operatie een elastische sportbeha draagt, niet sport en zware activiteiten vermijdt. De eerste paar dagen ben je werkonbekwaam (afhankelijk van je beroep kan dit uiteraard langer zijn) en heb je hulp nodig in het huishouden. Na vier weken zijn de borsten zo goed als genezen.”
12. Wat met littekens?
“De plaats van het litteken is afhankelijk van de ingreep: onder de borst (in de borstplooi), langs de tepel of langs de oksel. Als je voor een lifting kiest, heb je meerdere littekens: rond de tepel en een verticale lijn naar beneden.
Eventueel kun je een littekenzalf gebruiken. Maar elke huid is verschillend – zo vormt een donkere huid sneller littekens. In sommige gevallen kan druktherapie of een siliconenpatch aangewezen zijn om littekenvorming te vermijden.”
13. Zijn regelmatige controles nodig?
“Zeker. Een week, een maand en een jaar na de operatie kom je terug op controle om te kijken of alles in orde is. Daarna zijn tweejaarlijkse controles met een echografie aangewezen.
Tussen de controles door blijft het belangrijk om je borsten te bekijken en zelf te onderzoeken. Merk je veranderingen op? Dan is het verstandig om meteen een afspraak te maken.”
14. Moet je de implantaten na een bepaalde tijd laten vervangen?
“In principe niet. Normaal gezien blijven je borstprothesen goed. Maar hou er natuurlijk rekening mee dat borsten evolueren, en dat ze er na pakweg 30 jaar anders kunnen uitzien. Het zou dus zeker kunnen dat je na verloop van tijd een correctie nodig hebt om het resultaat te behouden, of dat de prothesen moeten vervangen worden wegens lekkage. Hoe dan ook is een tweejaarlijkse echografische controle aangewezen.”
Lezeres Leen koos voor een borstvergroting
Leen had al geen grote boezem, maar toen ze bevallen was van haar tweede kindje, had ze “letterlijk niets meer”. Na vier jaar twijfelen en elke keer opnieuw die confrontatie in het pashokje, zette ze de stap naar een borstvergroting. In dit videoportret vertelt ze haar verhaal.
Met dank aan Dr. Marianne Mertens, mertensmarianne.be.
Lees ook:
- Littekens: hoe verzorg en vervaag je ze?
- Mijn verhaal: Wendy wacht al sinds de eerste lockdown op borstprotheses
- Zelf je borsten onderzoeken? Dat doe je zo
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!