Daarom krijg je soms hoofdpijn van de zon
Sommige mensen kunnen een hele dag in de zon liggen zonder problemen, anderen hebben na een halfuurtje al last van hoofdpijn en migraine. Vervelend! Maar vanwaar komt die hoofdpijn nu eigenlijk?
Hoofdpijn van de zon
Je bent zeker niet de enige die last kan hebben van hoofdpijn na de zon. Het heeft namelijk een aantal oorzaken, waarvoor de ene mens gevoeliger is dan de andere:
1. Hersenen in de war
Een eerste oorzaak van die vervelende hoofdpijn kan de verandering in luchtdruk zijn. Bij warm weer wordt de lucht zogezegd ‘zwaarder’ en daar kan ons brein niet altijd even goed mee om. Door de warmte verandert bovendien de samenstelling van chemicaliën in onze hersenen waardoor we ons moe, slapjes en/of verward kunnen voelen.
2. Uitdroging
Omdat je meer zweet dan anders, kan de warmte van de zon ook uitdroging veroorzaken, met hoofdpijn als gevolg. Drink daarom zeker voldoende water. Vermijd alcohol en cafeïnehoudende drankjes (bv. koffie, zwarte thee, cola): alcohol droogt je lichaam net meer uit, terwijl cafeïne vochtafdrijvend werkt.
3. Oververmoeide spieren
Als je lang in de zon zit, is het ten slotte belangrijk om je hoofd en ogen te beschermen met een zonnebril en een leuke hoed of pet. Wanneer je zonder zonnebril of met eentje van minder goede kwaliteit in de zon zit, knijp je onbewust je ogen dicht. Zo raken de spieren van je voorhoofd en ogen oververmoeid, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.
Opgelet voor een zonnesteek
De hoofdpijn na het zonnen is meestal onschuldig en na even in de schaduw te zitten, trekt ze vaak vanzelf weg. Toch let je best op dat je niet te maken hebt met een zonnesteek. Veelvoorkomende symptomen hiervan zijn:
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- bleek gezicht
- draaierigheid
- misselijkheid
- spierkrampen
- …
Als je een combinatie hebt van bovenstaande klachten, heb je misschien te maken met een zonnesteek. Je blijft dan best een paar dagen uit de zon. Drink voldoende water en zorg ervoor dat je lichaam voldoende afkoelt. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met de huisarts.
Beschermen tegen de zon
Of je nu een uur of maar een kwartiertje in de zon zit: elke keer je je huid blootstelt aan de zon, is het belangrijk om je in te smeren met zonnecrème. Onbeschermd in de zon vertoeven werkt vroegtijdige huidveroudering (bv. rimpels, huidverslapping) in de hand, zorgt voor meer pigmentvlekjes en het belangrijkste: de zon vergroot het risico op huidkanker. Smeer je dus in met een product met een hoge zonbeschermingsfactor en zoek regelmatig de schaduw op om verantwoord van de zon te kunnen genieten.
Bronnen: destandaard.be, gezondheid.nl
Ook interessant:
- Lente in het land: moet je nu al zonnecrème smeren? En mag je die van vorig jaar nog gebruiken?
- Niet zomaar wat hoofdpijn: wanneer kamp je met het ‘migraine-monster’?
- Oorzaken van hoofdpijn: 11x onverwachte triggers
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!