Daarom laat je je kopje koffie beter niet koud worden
Of je je dag nu begint met een heerlijk dampend kopje cappuccino, of een energie opwekkende zwarte espresso: je drinkt het gouden goedje best warm!
6 soorten koffiebonen
Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, verschenen in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports. Ze analyseerden 6 soorten koffiebonen –Β afkomstig uit BraziliΓ«, twee regio’s in EthiopiΓ«, Colombia, Myanmar en Mexico – om na te gaan of er daadwerkelijk een verschil is in de zuurtegraad en antioxiderende eigenschappen van warme Γ©n koude koffie.
Meer antioxidanten
En wat bleek? Warme koffie bevat meer antioxidanten dan de koude variant. Antioxidanten beschermen je DNA-cellen tegen vrije radicalen. Maar ook hier geldt de gouden regel: less is more.
Hoeveel koffie te veel is voor iemand, hangt van persoon tot persoon af, maar als we er echt een getal op moeten kleven, is meer dan 400 milligram cafeΓ―ne per dag drinken af te raden, wat neerkomt op zo’n 4 Γ 5 koppen. Je wordt er dan hyperalert, angstig en trillerig van. Niet leuk, dus!
Zure oprispingen
Daarnaast wordt vaak beweerd dat koude koffie een lagere zuurtegraad heeft dan warme, en daarom beter is voor wie soms last heeft van maag- of darmproblemen. Maar het resultaat is minimaal.
Volgens de wetenschappers moet er nog extra onderzoek verricht worden om de verschillende gezondheidseffecten van koffie beter te begrijpen.
Dus, laat die telefoon maar rinkelen of je collega even wachten, want jouw kopje koffie? Die drink je warm!
Bron: hetnieuwsblad. Beeld: GettyImages
Ook interessant:
- Daarom heb je (meestal) zin in een koekje bij de koffie
- Beetje pips? Geniet dan van deze (anti)griepkoffie
- Wetenschappelijk bewezen: zoveel koffie drink je best om alert te blijven
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!