Daarom vallen vrouwen moeilijker in slaap dan mannen!
21 mei 2017
Uit een onderzoek van het U.S. Department of Health blijkt dat een heleboel factoren de slaapcyclus van vrouwen beïnvloeden. En nee hoor, het gesnurk of het gewoel van je partner hoort daar niet bij.
Hormoonschommelingen
Er zijn heel wat hormonale factoren die onze nachtrust kunnen verstoren:
- Tijdens je menstruatie verandert de hormoonbalans in je lichaam, waardoor je moeilijk in slaap valt.
- Daarnaast voelen we ons onrustig door de toename van het hormoon progesteron, en de bijkomende fysieke kwaaltjes. Krampen, hoofdpijn en rugpijn bevorderen onze nachtrust niet.
- Tijdens de zwangerschap krijgen onze hormonen ook nog eens extra kuren. De fysieke ongemakken die daarmee gepaard gaan, maken dat je moeilijker in slaap valt. Hier houdt het – jammer, maar helaas – niet op.
- Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in ons bloed af, waardoor we ons slechter voelen na een nachtje woelen.
Moederinstinct
Het moederschap zou ook een effect hebben op onze slaapcyclus. De Amerikaanse slaap- en gedragspsychologe Michelle Drerup beweert dat heel wat vrouwen die kinderen hebben, beschikken over ‘mama-oren’. Zo zou je als moeder minder snel in een diepe slaap geraken omdat je gevoeliger bent voor geluid, en daarom dus ook van het minste wakker schiet.