Zeg eens wat vaker ‘dankjewel’: dit is het effect van dankbaarheid
Elke dag zeggen we minstens één keer ‘dankjewel’, ‘bedankt’ of ‘dank u’. Maar vaak zijn het maar loze woorden, om niet onbeleefd over te komen. En toch toon je best wat meer dankbaarheid, want het maakt je leven een stuk leuker!
Minder stress, een goede nachtrust en een betere gezondheid, minder materialistisch. Klinkt goed, toch? Als je je leven wilt verbeteren, dan is dankbaarheid de sleutel. En zelfs al ben je niet meteen ‘het dankbare type’, met een paar simpele tips & tricks lukt je dat wel.
In goede gezondheid
Eén ding is zeker: wie dankbaar is, is gezonder. Je gaat sneller kiezen voor een gezonde activiteit – denk maar aan joggen of een namiddag zwemmen – en heb je toch een klacht, dan klop je sneller aan bij de huisarts of de specialist. Bovendien kan dankbaarheid helpen om chronische ziektes te voorkomen, omdat het ontstekingsremmend zou werkend.
Als je toch ziek bent, geen zorgen. Want een gezonde dosis dankbaarheid kan je helpen bij het herstel. Zo zouden hartpatiënten die een dankbaarheidsdagboek bijhouden zich een stuk beter voelen, een betere nachtrust hebben en minder vermoeid zijn. Maar let op: de kleinere onderzoeken naar de gezondheidseffecten van dankbaarheid zijn dan wel hoopgevend, toch is het nog iets te vroeg om grote conclusies te trekken. De positieve effecten die al grondig werden onderzocht, zijn vooral psychologisch.
Minder stress, minder kans op een burn-out
Dankbaarheid zou de kans op een burn-out kunne verkleinen. En zelfs al ben je niet het dankbare type, dan nog zou je een burn-out kunnen voorkomen. Door bijvoorbeeld stil te staan bij de positieve aspecten van je werk. Denk maar aan een fijne collega, een geslaagde meeting of een complimentje van je baas.
Het zal je niet verbazen dat dankbaarheid hand in hand gaat met waardering. Zegt je baas regelmatig ‘dankjewel’, dan voel je je automatisch beter. Geen wonder dat sommige experten pleiten voor meer dankbaarheid op de werkvloer.
Een betere nachtrust
Dankbare mensen zijn gelukkige slapers! Als je regelmatig een gemeende ‘dankjewel’ durft zeggen, is de kans groot dat je sneller in slaap valt, je wat langer kunt blijven liggen en je simpelweg beter slaapt. Dat komt omdat je gedachten, herinneringen en beelden die, net voor je in slaap valt, veel positiever zijn dan bij slechte slapers.
Wie niet goed slaapt, beleeft dat korte moment net voor het slapen heel anders. Piekeren is dan de grote boosdoener en zorgt eigenlijk voor het omgekeerde effect: een barslechte nacht. Wil je iets frisser uit bed stappen ’s morgens? Probeer dan ’s avonds in bed aan leuke dingen te denken.
Minder materialistisch, meer ervaring
Als je dankbaar bent, voel je je beter in je vel, ben je net iets gelukkiger dan anderen en heb je simpelweg minder behoefte aan nieuwe dingen. Logisch, toch? Een nieuwe auto, een kleedje of schoenen maken je trouwens helemaal niet zo gelukkig als je denkt: na slechts een week begint dat prille eigenaarsgeluk al terug weg te ebben.
Vergeet dus de spullen, maar ga voortaan voor ervaringen. Denk maar aan een citytrip naar je favoriete stad, een concert samen met je he beste vriendin of een dagje naar de wellness met je partner. Dat zorgt voor meer dankbaarheid, en meer geluk!
Een boost voor je relaties
Nog een voordeel van dankbaarheid: je bent vriendelijker, hulpvaardiger én vrijgeviger. Bovendien maakt het je vergevingsgezinder, empathischer en respectvoller. Ook leuk: als je dankbaar bent, dan kan dat je relaties verbeteren. Het herinnert je aan de waarde van een relatie, hoe belangrijk sommige mensen in je leven zijn en net dat besef maakt je zorgzamer en vriendelijker.
Maar ook voor je liefdesleven kan dankbaarheid een serieuze boost zijn. Als je de tijd neemt om je partner op tijd en stond te bedanken, dan voel je je meer verbonden. Je doet ook meer voor elkaar en over problemen praten is een stuk minder zwaar.
Dankbaarheid voor beginners
Zelfs al ben je niet meteen het dankbare type, je kunt het wel worden met een paar simpele trucjes:
- Hou een dankbaarheidsdagboek bij, waarin je drie tot vijf dingen noteert waar je dankbaar voor bent.
- Schrijf eens een ‘bedankbriefje’ aan je partner, je beste vriendin of een collega. En nee, je hoeft zeker niet elk briefje te versturen, al kan het natuurlijk wel leuk zijn.
- Een andere mogelijkheid? Bidden of mediteren.
Bron: VRT NWS
NOG MEER LEUKE WEETJES:
- Complimentjes geven (en krijgen) op het werk: daarom is het zo belangrijk
- Bewezen: koosnaampjes versterken je relatie
- Zó belangrijk is voldoende slaap voor je gewicht
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!