De dermatoloog legt uit: zo (on)schadelijk is de zon in mei
Daar is de lente, daar is de zon… Maar is de zon in mei even schadelijk als de zon in volle zomer? Wij gingen ons licht opsteken bij dermatoloog Linda Temmerman. Zij beantwoordde al onze prangende lentezonvragen.
Smeren of nog niet smeren? dat is de vraag…
Linda Temmerman: “Alles hangt af van hoe vaak, waar en op welk tijdstip je in de zon zit. Vanaf maart raad ik je aan om zeker de huid te beschermen. Stel dus dat je voor je job voortdurend buiten bent, dan is een laagje zonnecrΓ¨me absoluut geen overbodige luxe.”
Dus als je vooral binnen zit tijdens je werk, is bescherming nog niet zo’n must?
“Toch wel, je moet je zelfs extra beschermen. Als je ’s middags gezellig je lunch nuttigt in de zon en je huid dus plots blootstelt aan de zon, dan raad ik je aan zeker en vast te smeren. Na de winterperiode is je huid nog erg gevoelig. Plots langere blootstelling aan de zon, kan snel roodheid en schade geven. Zon dus best geleidelijk aan, geef je huid de kans om een beetje ‘eelt’ op te bouwen. Wil je toch al een bruin kleurtje? Gebruik dan wat zelfbruiner. ZonnecrΓ¨me moet je dan nog steeds gebruiken, want bruinen zonder zon beschermt je niet. Een ding is zeker: verbranden moet je absoluut vermijden.”
Welke factor raad je ons aan?
“Dat hangt volledig af van welk huidtype je hebt. Er zijn vier huidtypes.
- Huidtype 1 is een type huid van mensen met blauwe ogen, een melkwitte huid, zeer veel sproeten en rode, rosse, felblonde haren.
- Mensen met huidtype 2 hebben een bleke huid, minder sproetjes.
- Mensen met huidtype 3 hebben een licht getinte huid, meestal bruine ogen en enkele sproetjes.
- Huidtype 4 staat voor een volledig donkere huid en bruine ogen.
Hoe hoger je huidtype, hoe meer pigment je hebt. Hoe meer pigment, hoe beter je van nature al beschermd bent. Mensen met huidtype 1 smeren dus best factor 50, terwijl mensen met huidtype 4 wegkomen met een factor 20.”
Geeft onze dagcrème eigenlijk al voldoende bescherming voor je gezicht?
“Dat hangt natuurlijk wat van je huidtype af, maar voldoende is het niet. Je dagcrΓ¨me heeft vaak een factor 10 of 15. Je smeert dus best een hogere factor zonnecrΓ¨me.”
Over naar onze kinderen. Moeten we hen al extra gaan beschermen tegen de zon?
“Kinderen hebben vaak nog een erg bleke huid, dus als je smeert dan is factor 50 aangeraden. Kies voor een zonnecrΓ¨me met minerale filter (dit staat op de verpakking van zonnecrΓ¨me voor baby’s en kinderen aangegeven). Maar driftig beginnen smeren als ze naar school gaan, hoeft nu nog niet direct, de speeltijd is doorgaans vrij kort. Op een doorsnee schooldag zitten je kinderen zo goed als de hele dag binnen, dus dat valt wel mee. Ook je school zal daarvoor een oogje in het zeil houden. Bij vakanties of schoolreizen is blootstelling aan zonlicht langer en intenser. Dan geef je best een zonnecrΓ¨me mee en geef je de raad om goed te smeren.”
We weten nu hoe we moeten smeren. Maar hoe zit het net met beschermende kleding? Waar moeten we dan op letten?
“Iedereen kent natuurlijk het klassieke petje. Absoluut aan te raden. Je hoofd beschermen is essentieel. Maar zonnestralen komen natuurlijk ook door je kleding heen. Hou je t-shirt bijvoorbeeld eens tegen het licht aan. Zie je door de gaatjes van de stof heen? Dan kunnen ook de zonnestralen erdoor. Is dit niet het geval? Prima! Een toptip voor op reis: outdoorwinkels hebben heel wat kledingstukken in hun assortiment die je extra bescherming kunnen bieden. Dit staat aangegeven op de kleding als UPF factor (ultraviolet protection factor). Een factor 5 geeft nauwelijks bescherming, een factor 50 laat bijna geen UV-licht meer door.”
Conclusie
Je huid is nu nog in wintermodus, gebruik liever producten die je alvast een kleurtje geven als je dat wenst én stel jezelf niet te lang bloot aan de eerste zonnestralen. Wel zin om te zonnen? Doe het dan geleidelijk. Bouw je bescherming zo natuurlijk mogelijk op. Vergeet niet dat een zonnecrème zeker en vast een must is. Smeer voldoende, met een aangepaste factor en herhaal als je langer buiten zit.