Deconnecteren tijdens je vakantie: 5x tips om je werk even helemaal los te laten
In de zomermaanden nemen traditioneel heel wat mensen vakantie. Ook dit jaar, want na de moeilijke coronaperiode is de behoefte aan verlof sterker dan ooit: we zagen de grenzen tussen privΓ© en werk vervagen en de crisis bracht vermoeidheid en stress met zich mee. Tijd om even volledig te deconnecteren, dus. Niet evident, maar met deze 5 tips lukt het je vast!
Vakantie is gezond
Wie jaarlijks verlof neemt, maakt tot een derde minder kans op een burn-out, depressie of hart- en vaatziekten. “Vakantie nemen is onmisbaar voor een goede gezondheid“, vertelde Lode Godderis al eerder. Hij isΒ professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en algemeen directeur van IDEWE, de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk.
“Studies toonden al eerder aan dat géén vakantie nemen nefast is voor je gezondheid,Β zowel mentaal als fysiek. Het risico op hart- en bloedvataandoeningen wordt groter en mentale gezondheidsproblemen loeren om de hoek. Zo’n verlofperiode is een moment waarop je de rust kunt terugvinden en activiteiten kunt doen die je leuk vindt. Zo kun je de batterijen weer opladen.”
Zo deconnecteer je tijdens je vakantie
Vakantie nemen is dus nodig en kan z’n nut bewijzen, op voorwaarde dat je volledig deconnecteert. Lees: je werk even helemaal vergeten en loslaten, om je volledig te kunnen ontspannen. Maar hoe doe je dat?
1. Neem voldoende vakantie
Een aantal dagen ertussenuit doet goed, maar doorgaans heeft een mens drie weken vakantie nodig om er helemaal uit te zijn. Die tijd is nodig om jezelf mentaal en fysiek los te koppelen van je werk en alle kopzorgen die daarmee gepaard kunnen gaan. In plaats van je verlofdagen te spreiden, kun je er dus ook eens voor kiezen om één langere vakantieperiode in te plannen.
2. Bereid je afwezigheid voor
In vakantie gaan met stress is niet de bedoeling. Bereid je afwezigheid daarom zo goed mogelijk voor: breng collega’s en eventueel klanten op de hoogte, zorg voor overdrachten, schakel back-ups in en voorzie vooral een momentje om af te ronden. Dat kan door je out of office bijvoorbeeld al een dag vroeger in te schakelen.
3. Bepaal je bereikbaarheid
Als het niet nodig is om gecontacteerd te worden tijdens je verlof, dan is het belangrijk dat je collega’s hiervan op de hoogte zijn.Β Bespreek je bereikbaarheid openlijk en hou jezelf aan de afspraken die je met jezelf en je collegaβs hebt gemaakt.
4. Zet meldingen uit op je smartphone
Niemand zit tijdens een vakantieperiode te wachten op werkgerelateerde mails en chatberichten. Daarom is het een goed idee om de apps tijdelijk te verwijderen of de meldingen uit te schakelen. Probeer in het algemeen een beetje afstand te nemen van je smartphone: op die manier krijgt je brein meer rust en dat is bevorderlijk voor je vakantie.
5. Haal zoveel mogelijk uit je vakantie
En wat dat dan precies betekent, bepaal je helemaal zelf! Wil je een reis maken? Een resem boeken lezen? Uitgebreid koken, tuinieren of juist lekker niksen? Om de dingen te doen die je graag doet, kun je aan het begin van je verlof eventueel oplijsten hoe je de vakantie voor ogen ziet. Door het concreter te maken en het ergens te noteren, is de kans groter dat je het deze keer wΓ©l doet, en er zo een geslaagde vakantie van maakt.
Bron: IDEWE
Lees ook:
- Beleef een onvergetelijke zomer in eigen land met libelgie.be!
- Vakantiehuisje in het bos: 6x wegdromen in het groen
- Corona-etiquette: op vakantie in de buurlanden
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!