Goede voornemens voor je gezondheid: do’s en dont’s
Er is nog maar pas geklonken op het nieuwe jaar of daar zijn al de lijstjes met goede voornemens. Meer tijd voor jezelf, gezonder eten, vroeger gaan slapen, meer sporten, … Elk jaar worden vooral gezondheidsvoornemens op het lijstje gezet. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit jaar Γ©cht slaagt in je opzet? En waarom zijn gezonde voornemens vaak zo moeilijk? Met deze do’s en dont’s worden je nieuwe voornemens realiteit!
Waarom zijn gezonde goede voornemens zo moeilijk?
Traditioneel worden jaarlijks tal van goede voornemens gemaakt. Dat is zeker positief, want het zorgt ervoor dat we de beste versie van onszelf zijn. Maar vooral gezonde voornemens blijken niet makkelijk te realiseren. Omdat we leven op automatische piloot, is het soms moeilijk om bewuste keuzes te maken.
Bovendien zijn doelen op vlak van gezondheid vaak rationeel gestuurd en te algemeen geformuleerd. Dat zorgt ervoor dat we niet zo gemotiveerd zijn om gezonde voornemens vol te houden, snel ontmoedigd raken of meer nog, er zelfs niet aan beginnen. Gezonde voornemens vragen dus om een aangepast tactiek. Hou daarom rekening met onderstaande do’s en dont’s en ga recht op je doel af!
1. Don’t: te veel voornemens met ‘zijn’
Sportief zijn, een beter mens zijn, gezond zijn, gelukkig zijn, … Deze goede voornemens hebben één ding met elkaar gemeen: ze beschrijven ‘een staat van zijn’. Uiteraard is het een goed idee om gezond te willen zijn, maar dit voornemen beschrijft niet wat je er concreet mee bedoelt. Er zijn namelijk heel wat verschillende invullingen mogelijk. Misschien wil je meer groenten en fruit eten en je voeding aanpakken? Of misschien doelt je voornemen eerder op het reduceren van stress door bijvoorbeeld dagelijkse ademhalingsoefeningen?
Een vage doelstelling zorgt ervoor dat ze al snel geparkeerd wordt. Gezonde voornemens formuleer je daarom beter in zichtbaar gedrag. Stel jezelf de vraag hoe je het voornemen concreet kunt realiseren, en met welk resultaat je tevreden bent.
2. Do: je goede voornemens bundelen
Je hebt maar een beperkt aantal middelen om goede voornemens te bereiken: tijd, energie en geld. Ook al zijn ze los van elkaar perfect haalbaar, als al je voornemens veel tijd en energie kosten zijn ze maar moeilijk te bereiken. Zet al je doelen dus op een rijtje, en evalueer of ze als geheel haalbaar zijn met je tijd, energie en budget.
3. Don’t: focussen op één aspect in je leven
Staar je niet blind op één deel in je leven als je nieuwe voornemens bepaalt. Alles is met elkaar verbonden en kan elkaar beïnvloeden. Zo kun je het voornemen om beter te slapen en meer te sporten niet geïsoleerd aanpakken. Als je meer sport, voel je je beter in je vel en zul je beter slapen. En als je voldoende nachtrust krijgt, ben je energieker en meer gemotiveerd om te sporten. Je focussen op één deelaspect van je gezondheid kan enkel als je het globale plaatje in je achterhoofd houdt.
4. Do: opsplitsen in kleine stapjes
Heb je je doel scherp voor ogen? Top! Maar weet je ook hoe je het concreet aanpakt? Hoe ga je er morgen mee aan de slag? En wat binnen twee maanden? Sommige voornemens zijn te groot om van vandaag op morgen te bereiken. Vooral voornemens die ongezonde gewoontes aanpakken vragen om een geleidelijke switch. Formuleer daarom wekelijks of maandelijks concrete mijlpalen om je voornemen stap voor stap te realiseren.
Door grootse voornemens op te splitsen in kleine stapjes, worden ze beter haalbaar en hou je de motivatie hoog. Zo kun je eerst proberen om je favoriete zoete snack twee keer per week te vervangen door een stuk fruit, vooraleer je die helemaal uit je keuken bant. Of kun je je doel om 10 kilometer te lopen aanvangen met een tweewekelijkse training voor een vlotte 5 kilometer.
5. Don’t: voornemens voor jezelf houden
Wie al eens een sportwedstrijd meemaakte, kan het niet ontkennen: je presteert beter als je aangemoedigd wordt. Zo werkt het ook voor gezonde voornemens. Als je er alleen mee aan de slag gaat, is er niemand die je onderweg aanmoedigt en haak je sneller af. Deel dus je doelen met je partner, familie of vrienden, en wie weet is er zelfs iemand die dezelfde doelen wil bereiken.
Niet alleen zorgt een partner in crime voor een gezond tikje druk en motivatie om je voornemen vol te houden, je reis naar een gezonde levensstijl wordt meteen een pak plezieriger!
6. Do: voornemens opschrijven en opvolgen
Om te voorkomen dat je gezonde voornemens als sneeuw voor de zon verdwijnen, kun je ze maar beter vereeuwigen op papier. Als je ze enkel in je hoofd houdt, is de kans groot dat je de voornemens in de drukte van het jaar vergeet. Schrijf ze op en hang ze in het zicht zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt. Plan regelmatig een evaluatiemoment. Vind je het moeilijker dan verwacht? Hoe kun je je voornemen toch bereiken? Is er een aanpassing nodig?
Tip: Gebruik een app zoals Todoist of Goalmap om je goede voornemens in leven te houden. Daarin kun je ze niet alleen noteren, maar ook je vooruitgang opvolgen. Bovendien zijn er heel wat gezondheidsapps die je helpen bij je nieuwe gezonde voornemens.
7. Don’t: enkel voornemens in het begin van het jaar
De meeste mensen denken aan goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar. Maar het risico bestaat dat je ze onderweg even uit het oog verliest, en denkt: och, laat ook maar. Vele voornemens worden eind januari dan ook overboord gegooid en bij het nieuwe jaar terug tot leven gewekt. Zo krijg je elk jaar alweer dezelfde, of gelijkaardige, goede voornemens.
Gezonde voornemens zijn gelukkig onbeperkt houdbaar. Je kunt ze dus perfect het hele jaar door plannen, en er elke dag opnieuw tegenaan gaan. Laat die ene minder gezonde uitspatting je vooruitgang niet verknallen. Wie streeft naar gezonde voeding mag gerust eens de frituur binnenstappen. Want of het nu 2 februari, 15 mei, of ja, zelfs 31 december van dit jaar is. Je kunt op elk mogelijk moment (her)starten met een goed voornemen!
Bronnen: healthoholics.com, gezondleven.be
Meer tips voor een nieuwe start:
- Goede voornemens volhouden: 8 gouden tips
- Weinig tijd om te sporten? Meer bewegen doe je dankzij deze tips
- Tips tegen stress waar iedereen iets aan heeft: 11x raad van experts
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!