Heel wat mensen aperitieven weleens of drinken standaard een glas lekkere wijn bij het avondeten. Maar hoe weet je of je te veel alcohol drinkt? Hoeveel mag je drinken?
Vrouwen en alcohol
Vrouwen drinken opvallend meer alcohol dan vroeger. En dat is niet zo verwonderlijk: in vergelijking met vroeger oefenen vrouwen ook vaker hoge functies uit. Op die manier nemen ze stelselmatig de drankgewoontes over van mannen tijdens bijvoorbeeld het netwerken. Wist je trouwens dat het bewezen is dat drukke, stressvolle carrières ervoor kunnen zorgen dat je sneller naar alcohol grijpt?
Wat zijn de gevolgen voor je lichaam?
Verschil tussen mannen en vrouwen
Eerst en vooral: het blijft een wetenschappelijk feit dat een vrouwenlichaam anders op alcohol reageert. Het bevat per gewicht namelijk minder water dan een man, waardoor alcohol minder goed wordt afgebroken. Alcohol is dus schadelijker voor vrouwen, ook op lange termijn.
Wees lief voor je lever
Onze lever is na de hersenen het meest complexe orgaan in ons lichaam. Het filtert giftige stoffen, helpt bij de vertering, reguleert onze bloedspiegel en vecht tegen infecties en ziektes. Kortom, we dragen er maar beter goed zorg voor! Wanneer we uitbundig drinken, vergt dat heel veel van onze lever. Ook al is het maar af en toe, door alcohol te drinken, veroorzaak je leververvetting en raakt onze belangrijkste filter uit balans.
Geen paniek, onze lever herstelt zich wel als we eens een avondje te diep in het glas kijken. Drink na een te uitbundig feestje bijvoorbeeld twee weken géén alcohol. Langdurig en regelmatig drinken zorgt echter voor onherstelbare littekens op je lever en is dus echt niet goed voor je lichaam.
Hoeveel mag je drinken?
De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen benadrukt het belang van deze richtlijnen:
- Drink niet meer dan 10 standaardglazen per week
- Drink nooit meer dan 3 standaardglazen per keer
- Las minimum 2 alcoholvrije dagen per week in