Voel je je vaak duizelig? Dit kunnen de oorzaken zijn
Je duizelig voelen is niet enkel erg vervelend, het kan ook gevaarlijke situaties uitlokken. We sommen op wat de mogelijke oorzaken zijn en vertellen je wat je eventueel zelf kunt doen.
Wat is duizeligheid?
Iedereen is al weleens duizelig geweest. Je krijgt dan een licht gevoel in het hoofd, waardoor je letterlijk niet stevig in de schoenen staat. Wanneer de duizeligheid zich uit in het gevoel dat alles rond je heen draait, wordt eerder gesproken van draaierigheid of draaiduizeligheid. Naast het vreemde gevoel in je hoofd kunnen ook andere klachten je overvallen tijdens een duizeligheidsaanval. Zo kun je ook beginnen zweten, en misselijk of angstig worden.
Duizeligheid is een symptoom, eerder dan een aandoening of ziekte. Het valt bovendien niet te meten, en is dus enkel een individueel gevoel. We geven een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.
1. Een lage bloeddruk
Als je regelmatig last hebt van duizeligheid of al eens flauwgevallen bent, heb je het ongetwijfeld al gehoord: “Waarschijnlijk heb je een lage bloeddruk”. Een lage bloeddruk of hypotensie is meestal onschuldig en heeft op zijn beurt verschillende oorzaken. Omdat je bloeddruk sowieso al lager is als je ergens rustig neerzit of ligt, krijg je een plotse bloeddrukval bij te snel opstaan. Je lichaam reageert dan niet snel genoeg, je bloed zakt naar beneden en bereikt je hersenen niet op tijd.
Iets soortgelijks kan gebeuren bij warm weer of als je net uit een warm bad komt: je aders zijn dan wat uitgezet en doordat ze niet tijdig weer vernauwen, raakt je bloed niet vlotjes tot aan je brein.
Resultaat? Je wordt duizelig en licht in het hoofd. Sommige mensen klagen ook over wazig zicht of vlekjes voor de ogen. In bepaalde gevallen kun je ook flauwvallen.
Wat doe je eraan?
- Ga zitten of ga liggen met je voeten omhoog.
- Maak stevige vuisten of druk je benen tegen elkaar (dit zou de bloeddruk verhogen).
- Drink voldoende water.
- Eet een zoute snack (op die manier houdt je lichaam vocht vast, waardoor je bloedcirculatie verbetert).
2. Een laag bloedsuikergehalte
Diabetespatiënten kunnen ervan meespreken: ook van een laag bloedsuikergehalte (ook wel ‘hypoglykemie’ of kortweg ‘hypo‘ genoemd) kun je duizelig worden. Je hoeft geen diabeet te zijn om een lage bloedsuiker te krijgen, al komt dat niet zo veel voor.
Je krijgt een hypo als je te weinig (koolhydraten) hebt gegeten, overdreven hebt gesport of alcohol drinkt op een nuchtere maag kan. In het geval van diabetespatiënten kan het ook doordat je jezelf te veel insuline hebt toegediend. Naast draaierigheid krijg je vaak ook last van rillingen, zweten, verwardheid en andere ongemakken. Na verloop van tijd kun je ook verward worden of zelfs bewusteloos raken.
Wat doe je eraan?
- Meet je bloedsuikerwaarde indien mogelijk.
- Als de suikerwaarde in je bloed lager is dan 60mg/dl: neem zo snel mogelijk suiker of snelle koolhydraten in zoals: een glas cola, 2 klontjes suiker in thee of koffie, OF 3 tabletjes druivensuiker.
- Als de suikerwaarde in je bloed lager is dan 80 mg/dl: eet een droge koek of boterham.
- Als je diabetespatiënt bent en vaker last hebt van een hypo, vraag je best voor een aanpassing van je medicijnen. Wat je best eet op het moment dat je een hypo krijgt, spreek je op voorhand af met je arts. Het is namelijk belangrijk dat je niet té veel suiker inneemt, omdat de balans dan doorslaat.
- Bel meteen een arts als iemand duizelig is, diabeet is en bewusteloos raakt. In dat geval moet er glucagon (een hormoon dat je bloedsuikerspiegel verhoogt) toegediend worden via een injectie.
3. Complicaties in je binnenoor
Ook problemen in je binnenoor kunnen aan de basis liggen van draaiduizeligheid: niet zo gek als je weet dat je evenwichtsorgaan er zich bevindt. Twee mogelijke boosdoeners:
Een oorinfectie
Een luchtweginfectie of middenoorontsteking kan zich uitbreiden naar het binnenoor. Dan spreken we van een binnenoorontsteking of ‘neuritis vestibularis’. De symptomen zijn pijn, druk op het oor en balansproblemen (waardoor je soms ook moet overgeven). In dat geval voel je je constant draaierig gedurende enkele dagen. Als de infectie ook je slakkenhuis aantast, is er sprake van ‘labyrintitis’ en krijg je te kampen met tijdelijk gehoorverlies of oorsuizingen.
Wat doe je eraan?
Als de infectie behandeld wordt, zal ook je draaierigheid normaliter verdwijnen.
De Ziekte van Ménière
Dit is een ongeneeslijke ziekte die voorkomt bij ongeveer 0,1% van de bevolking en die vaak voor het eerst de kop opsteekt rond je veertigste. De symptomen: aanvallen van draaierigheid gedurende minimum 20 minuten en maximum 12 uur. Een aanval kan enkele uren duren en gaat vaak ook samen met braken. Daarnaast kun je ook gehoorverlies, een dof gevoel en oorsuizen bovenop krijgen. Men vermoedt dat de oorzaak de ophoping van vocht in het slakkenhuis is.
Wat doe je eraan?
Contacteer een arts zodat er een behandelingsplan kan opgesteld worden. Mogelijke remedies zijn een operatie, medicatie of relaxatietherapie.
4. Bloedarmoede door een ijzertekort
Voel je je regelmatig zwak en duizelig, ervaar je hevige hartkloppingen en hoofdpijn en merkt je omgeving soms op dat je er wat bleekjes uitziet? Dan zou je kunnen lijden aan bloedarmoede door een ijzertekort. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.
Wat doe je eraan?
- Laat je bloed controleren bij de dokter.
- Heb je effectief een ijzertekort? Dan kun je kiezen voor een voedingssupplement en/of ijzerrijke voeding op het menu zetten.
- Neem ijzerrijke voeding op met voeding die rijk is aan vitamine C (bijvoorbeeld een appelsien).
5. Migraine
Migraineaanvallen kunnen gepaard gaan met duizeligheid en misselijkheid. Wist je trouwens dat je niet per se hoofdpijn moet hebben tijdens een migraineaanval? Als je je vaak plots duizelig voelt (bijvoorbeeld na periodes van stress of slapeloosheid), zou je dus migraine kunnen hebben zonder dat je het beseft.
Wat doe je eraan?
- Rust uit in een prikkelarme kamer.
- Hou een migrainedagboek bij om in kaart te brengen wanneer je aanvallen krijgt. Samen met een dokter kun je dan een behandelingsplan opstellen. Vaak kun je jezelf al veel leed besparen door bepaalde triggers te vermijden.
6. Extreme stress of angststoornis
Wie lijdt aan een angststoornis, kan zich ook weleens duizelig voelen in triggersituaties. De kans is groot dat je tijdens een paniekaanval verkeerd ademhaalt. Duizeligheid bij stress of angsten wordt dan ook vaak veroorzaakt door hyperventilatie.
Wat doe je eraan?
- Op het moment van een duizeligheidsaanval ga je best even zitten of liggen.
- Wist je dat correct ademen dé beste remedie is om stress tegen te gaan? Probeer je ademhaling onder controle te krijgen, eventueel via ademhalingstechnieken.
- De oorzaak aanpakken is hier het belangrijkste. Zoek een therapeut of psycholoog die jou gericht kan helpen.
Andere oorzaken
Er zijn ontzettend veel factoren die duizeligheid kunnen uitlokken. De lijst hierboven omvat dan ook niet elke oorzaak. Andere elementen die kunnen samenhangen met duizeligheid, zijn bijvoorbeeld:
- medicatie,
- uitdroging,
- CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom,
- koolstofmonoxidevergiftiging,
- oververhitting en/of uitdroging,
- en bepaalde neurologische problemen.
Wanneer naar de dokter?
Het is van belang om altijd een dokter te raadplegen als je je zorgen maakt. Die kan je helpen bij het ontdekken van de oorzaak en het aanpakken van de gevolgen.
Contacteer meteen een arts als je opeens duizelig bent, samen met één van volgende klachten:
- opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen,
- minder kracht of gevoel in arm of been,
- opeens minder kunnen horen,
- opeens erge nekpijn of hoofdpijn,
- een harde val (op het hoofd) door duizeligheid.
Ook als je ouder bent dan 65 jaar, je al eerder een beroerte of hart- en vaatziekte hebt gehad of bloedverdunners gebruikt kun je best snel een arts raadplegen.
Bronnen: NKO Sint-Augustinus Antwerpen, UZ Leuven, Hartstichting
Meer duizelingwekkende tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!