Verkoudheid of allergie? Zo weet je het
Vaak moeten niezen en voortdurend het gevoel hebben dat je verkouden bent, je zou je voor minder afvragen of je misschien wel allergisch bent. Maar hoe weet je dat zeker? Wanneer heb je een verkoudheid of allergie? 4 experts in verschillende disciplines geven hun visie.
Dit zegt de allergoloog
Prof. dr. Didier Enbo (UZ Antwerpen): “Een verkouden gevoel, traanogen, niezen, jeuk: het zijn klachten die op een allergie kunnen wijzen. Heb je het hele jaar door last? Dan kan huisstofmijt of een huisdier de oorzaak zijn. In de lente kijken we eerder richting boompollen, in de zomer richting gras- en onkruidpollen.”
Stap in eerste instantie met je klachten naar de huisarts. Die kan met gerichte vragen bepalen of je klachten overeenstemmen met allergie. een bloedtest GEEFT UITSLUITSEL.
“Ga eerst langs bij je huisarts. Geeft die geen uitsluitsel? Dan kan hij je doorverwijzen naar de specialist voor een huidtest. Door middel van kleine krasjes in de huid gaat men na waarop je allergisch reageert. Is de diagnose gesteld? Kijk dan eerst of je datgene, waarop je allergisch reageert, kunt vermijden. In het geval van huisstofmijt of een huisdier is dat wat eenvoudiger. In geval van boompollen of grassen wordt het wat moeilijker. Bekijk nadien, samen met de arts, de medicatiemogelijkheden om de symptomen te bestrijden.”
Dit zegt de natuurgeneeskundige
Stef Mintiens: “Dat je eens moet niezen van stofdeeltjes in de lucht, is op zich normaal. Als je blijft niezen, dan zou dat kunnen wijzen op een allergie. Je immuunsysteem reageert in dat geval overdreven heftig. De stofdeeltjes waarop je reageert zijn dus hetzelfde, het is de immuunreactie die verschilt.”
Vervuiling, voedselintoleranties, een onevenwichtige darmflora en stress. Het zijn dé vier bepalende factoren die reacties uitlokken.
“In de natuurgeneeswijzen kijken we daarom niet zozeer naar de uitlokker van de allergische reactie, maar wel waaròm het immuunsysteem te heftig reageert. En dan zijn er steeds vier bepalende factoren:
- vervuiling
- voedselintoleranties
- onevenwichtige darmflora
- stress
Welke rol die spelen, sporen we op via een zogenaamde EAV-test, een Duitse meetmethode die werkt via de eindpunten van het zenuwstelsel. Vervolgens kijken we hoe je de vier onderliggende factoren gericht kunt aanpakken. Op die manier vermindert ook de allergische reactie. In tegenstelling tot de farmaceutische geneeskunde, die louter symptomen onderdrukt, pakt de natuurgeneeskunde op die manier de grond van het probleem aan.”
Meer info : www.herbatheekgent.be
Dit zegt de milieukundige
Sofie Vandenbroeck: “Een verkouden gevoel, prikkende ogen of jeuk hoeft niet altijd te wijzen op een allergie. Je luchtwegen kunnen ook geïrriteerd zijn door chemische stoffen in de lucht, afkomstig van bijvoorbeeld poetsproducten, geurkaarsen of luchtverfrissers. Een slecht binnenklimaat kan zorgen voor een verergering van de symptomen van allergieën en astma. Huisdieren, tabaksrook en een te hoge luchtvochtigheid (die de kans op schimmels en huisstofmijt vergroot) spelen daarbij een grote rol. Je doet er dus goed aan om de lucht in huis gezond te houden.”
Genoeg ventileren is erg belangrijk. Ook de verwarming af en toe aanzetten, loont zeker de moeite.
“Zorg voor een goede continue ventilatie, via een mechanisch systeem of een raam op kiepstand. Gooi ook eens een raam volledig open. Doe dit zeker nadat je gekookt of gedoucht hebt of in bad bent geweest, als de was binnen staat te drogen, als je klust, knutselt of poetst en als je luchtverfrissers, geurkaarsen of wierook gebruikt. Ook bouwmaterialen, schilderwerken, nieuwe meubelen of gordijnen zorgen voor een piek van vluchtige chemische stoffen in de lucht en vragen daarom om voldoende verluchting. Verlucht tenslotte je slaapkamer, maar zet ook de verwarming af en toe aan (een minimumtemperatuur van 15° C is aangewezen). Als een ruimte immers te veel afkoelt en er komt condensatie op de muren, verhoogt dat opnieuw de kans op schimmels.”
Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be en www.vlaanderen.be
Dit zegt de Bachbloesemexpert
Tom Vermeersch (psycholoog): “Allergieën kunnen een fysieke oorzaak hebben, maar ook getriggerd worden door stress, spanningen of traumatische gebeurtenissen. Die verlagen immers je immuunsysteem. Denk maar aan psoriasis: dat kan plots de kop opsteken in stressvolle periodes. Teken aan de wand is dat je symptomen steeds terugkeren bij voor jou emotioneel zware periodes. Denk aan een verhuis, examens, een scheiding, pijnlijke herinneringen, een belangrijke presentatie, …”
Advies van een huisarts is altijd raadzaam, bachbloesems werken vooral ondersteunend
“In zo’n geval kunnen bachbloesems helpen: die werken harmoniserend bij emotionele problemen. Maar ook als de oorzaak toch puur fysiek is, brengen bachbloesems soelaas. Ze kalmeren je lichaam en temperen de hevige reactie van je lichaam op de allergenen. Al blijft advies van een arts wel raadzaam. Bachbloesems zijn immers geen geneesmiddelen, ze werken vooral ondersteunend.”
Meer info: www.bachbloesemadvies.be
Deze artikels vind je vast ook interessant:
- Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten
- Allergisch zijn: we hebben er steeds meer last van
- Pollenkalender: dit handige overzicht helpt je met je pollenallergie
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!