Eet jij amandelen ook al je hele leven verkeerd?
Het is een trouwe vennoot tegen die kleine honger, de amandelnoot. Een gezond tussendoortje dat je zo uit het zakje grist, en je vlot naar de volgende maaltijd loodst. Maar wist je dat amandelen, net zoals rijst en pasta, een specifieke bereidingswijze hebben?
Amandelen houden je op de been
Houd jij je gezonde levensstijlย ook vol tot drie uur ’s middags, om dan met een knorrende maag en zoete goesting richting snoepautomaat te rennen? Noten, met name amandelen, zijn perfecte tussendoortjes die niet alleen supergezond zijn, maar die je ook een verzadigd gevoel geven. Amandelnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren, eiwitten, magnesium en tal van antioxidanten. Om deze voedingsstoffen optimaal te laten werken, moet je wel eerst het volgendeย doen:
Weken in water
Laat de amandelnoten bestย 8 tot 12 uur weken in water. Rauwe noten bevatten namelijk enzymremmers, en tijdens dit weekproces vagen deze remmersย weg. Zo neemt je lichaam de enzymen in de noten beter op. Daarnaast komen er ookย voedzame eiwitten vrij en kun jeย de noten makkelijker verteren. Let wel op: dit geldt enkel voor ongebrande en ongezouten, rauwe noten.
Zo week je amandelnoten:
- Vul een bokaal met water (met voorkeurย gefilterd) en voeg je noten toe. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
- Sluit de bokaal en laat een nacht staan. De meeste noten week je best 8 tot 12 uur. Hoe zachter de noot, hoe korter de weektijd.
- Giet de volgende ochtend het water af en laat je noten volledig opdrogen in een keukenhanddoek.
- Je kunt erย dagenlang van genietenย in de koelkast (en aanย peuzelen!).
Bron: Libelle.nl, Terrafemina en PureWow. Beeld: GettyImages