Epilepsie: wat als jij of iemand uit je omgeving de diagnose krijgt?
Epilepsie is een vaak voorkomende aandoening. Maar liefst 1 op de 100 mensen krijgt ooit de diagnose en in België alleen al zijn er meer dan 60 000 patiënten. Maar hoe ziet een epileptische aanval er eigenlijk uit? En kun je wel een normaal leven leiden met epilepsie? Specialist Stephanie Hödl (UZ Gent) vertelt ons er meer over.
Wat is epilepsie?
Neuroloog Stephanie Hödl: “Epilepsie is een neurologische aandoening. Je hersenen bestaan uit miljarden grijze cellen die allemaal in verbinding staan met elkaar. Wanneer de communicatie tussen de hersencellen niet goed verloopt, kun je een plotselinge kortsluiting of ontlading krijgen. Dat noemen we een epileptische aanval.
We kennen allemaal het typische beeld van de stuiptrekkende patiënt, maar een aanval kan ook heel subtiel zijn
Hoe herken je een epileptische aanval?
Die aanvallen zijn tijdelijk en vinden plaats in verschillende vormen, afhankelijk van waar de kortsluiting plaatsvindt. We kennen allemaal de typische aanvallen waarbij mensen echt gaan stuiptrekken en op de grond vallen. Maar ze kunnen ook heel subtiel zijn. Mensen slikken bijvoorbeeld op een speciale manier, je ziet ze repetitieve bewegingen maken, ze zien niets meer of ze zijn letterlijk even helemaal afwezig. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.”
Iedereen kan eenmalig een epileptische aanval krijgen
Hoe krijg je epilepsie?
“Er bestaan veel verschillende vormen en gradaties. De aandoening kan genetisch bepaald zijn en je hersenen volledig beïnvloeden, maar ook hersenletsel na een ongeval kan focale epileptische aanvallen triggeren. In dat geval krijg je aanvallen in een bepaald gebied van je hersenen.
Bovendien kan iedereen ook eenmalig een aanval krijgen. Mensen die bijvoorbeeld overmatig alcohol drinken en ontwennen, kunnen zo een aanval uitlokken. Ook bij mensen met een extreem slaaptekort zien we soms een eenmalige kortsluiting. In dat geval spreken we dan niet over epilepsie.”
Is epilepsie gevaarlijk?
“Het kan gevaarlijk zijn, ja. Als je een aanval krijgt op straat of je valt verkeerd, dan loop je een hoog risico om je te verwonden. Maar de aanvallen gaan in de meeste gevallen vanzelf voorbij. Ze duren één à twee minuten en de patiënt zal daarna met de nodige rust kunnen herstellen. Merk je dat bij iemand de aanval langer duurt dan vijf minuten? Dan bel je best zo snel mogelijk de hulpdiensten, want dan moet er ingegrepen worden.”
Jonge vrouwen met epilepsie hoeven niet zomaar al hun dromen of kinderwens op te bergen
Waar moet je op letten als iemand een aanval krijgt?
- “Eerst en vooral is het belangrijk dat je zelf rustig blijft.
- Zorg ervoor dat de persoon in kwestie zich niet kan kwetsen en bescherm het hoofd goed.
- Zet de bril af of maak strak zittende kleding zoals een sjaal of das losser.
- Probeer hem of haar niet tegen te houden of in bedwang te houden, want dat lukt toch niet.
- Steek in geen geval iets in de mond, want dat kan voor heel wat schade zorgen. Tijdens een aanval kan een patiënt op zijn of haar tong bijten, maar dat zal gemakkelijk genezen.
- Is de aanval voorbij? Leg de persoon dan op zijn of haar zij, zodat een vlotte ademhaling snel terug op gang komt.”
Kun je normaal leven met epilepsie?
“Dankzij de juiste medicatie kunnen heel wat mensen een zo goed als aanvalsvrij leven hebben of toch zo comfortabel mogelijk leven. Akkoord, dat geldt niet voor iedereen, maar het is wel belangrijk dat we ons er bewust van zijn dat heel wat mensen met epilepsie wél kunnen meedraaien in onze maatschappij. Op de werkvloer krijgen patiënten weleens te maken met vooroordelen, terwijl iemand met epilepsie perfect kan functioneren.
Jonge vrouwen denken soms ook dat ze hun kinderwens moeten opbergen. Terwijl een specialist en psycholoog hen daar goed in kan begeleiden. Je moet je dromen niet opbergen omdat je epilepsie hebt.”
Wat als je de diagnose krijgt?
“Geef jezelf de tijd om samen met je dokter uit te zoeken wat bij jou aanvallen triggert en welke medicatie je daar het best bij kan helpen. Sowieso is het belangrijk geen alcohol te drinken en een regelmatig slaappatroon aan te houden, maar sommige mensen zijn dan weer erg gevoelig aan lichtflitsen of andere prikkels. Je moet er rekening mee houden dat het even zoeken is, maar het is vooral belangrijk om positief en rustig te blijven.”
Met dank aan dokter Stephanie Hödl, specialist neurologie aan het UZ Gent.
Lees ook zeker deze artikels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!