Bloedneuzen: vier feiten en fabels uitgelicht
De grootste fabels en feiten over bloedneuzen op een rijtje.
Over bloedneuzen gaan soms de gekste verhalen de ronde. Maar wat is nu waar en wat klopt er absoluut niet? Wij klaren het even voor je uit.
Het bloed loopt altijd uit je neusgaten – FABEL
De meeste bloedingen ontstaan vooraan in de neus en dan vloeit het bloed uit een van de neusgaten. Maar ontstaan ze achteraan, dan loopt het bloed naar de keel. Ga bij zo’n bloeding naar de dokter.
Na het bloeden mag je je neus niet meer snuiten – FEIT
Net voor je het bloeden wil stoppen, snuit je nog een keer goed je neus. Ga dan rechtop zitten met je hoofd licht naar voor gebogen en druk gedurende tien minuten je neus dicht, net onder het neusbeen. Is het bloeden gestopt, snuit dan je neus gedurende 12 uur niet meer. Na een zware val snuit je je neus nooit: bel meteen de 100 en blijf met je hoofd een beetje voorover gebogen wachten op hulp.
Aspirines kunnen een bloedneus veroorzaken – FEIT
In onze neusholte zitten veel oppervlakkige bloedvaatjes die beschadigd kunnen worden. Dus te hard niezen of snuiten, neuspeuteren, een klap, een bruuske temperatuurwisseling of een zware verkoudheid kunnen een bloeding veroorzaken. Maar ook het gebruik van bepaalde bloedverdunners, zoals aspirine, kunnen de oorzaak zijn van een bloedneus.
Een bloedneus is sowieso onschuldig – FABEL
Alles hangt af van de oorzaak. Een bloedneus kan ook ontstaan na een zware val en wijzen op een hoofd- of hersenletsel, of heel uitzonderlijk op ernstiger aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk, bloedziekte of kanker. Ben je bezorgd, raadpleeg dan een arts. Doe dat ook als een normale bloeding na een halfuur nog niet over is, als je vaak een bloedneus hebt, als je ouder dan 40 en een te hoge bloeddruk hebt, en als je kind een voorwerp in zijn of haar neus gestopt heeft.
2 x snel aangepakt!
- een bloedneus door uitdroging? Dat verhelp je door stoom in te ademen en met wat vaseline in je neus.
- heb je vaak een zware bloedneus, dan kan een cauterisatie helpen, een lichte ingreep waarbij het neusweefsel dichtgeschroeid wordt.
Lees hier ook zeker even na hoe je een bloedneus het best kunt stoppen.
Las je deze gezondheidsartikels al?
- Constipatie of obstipatie: wat je moet weten over verstopping
- De beste huidverzorgingstips voor 50-plussers
- Hoe verzorg je je huid tijdens de menopauze?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!