Vezelrijk dieet tijdens de puberteit vermindert risico op borstkanker
De resultaten blijken uit een jarenlange studie over borstkanker. Ze onderzocht de factoren die de gezondheid van vrouwen beïnvloeden. De studie werd uitgevoerd vanaf 1991 en bevroeg 90.534 vrouwen van 27 tot 44 jaar. De vrouwen moesten elke vier jaar een enquête invullen over hun eetgewoonten. In 1998 vulden ze ook een vragenlijst in over wat ze aten in het secundair onderwijs. De onderzoekers hielden daarnaast rekening met factoren zoals ras, voorgeschiedenis van borstkanker in de familie, BMI en gewicht.
Meer vezels graag
Uit de analyses blijkt dat een vezelrijk dieet een positief effect heeft op je immuunsysteem. Jonge vrouwen die meer vezelrijke voeding eten, verminderen hun risico op borstkanker met 12 tot 19%. Ze hebben ook 24% minder kans om de ziekte te ontwikkelen voor de menopauze.
Groenten en fruit
De hoeveelheid vezels die je inneemt, is belangrijk. Hoe hoger je vezelinname tijdens je late puberteit, hoe minder kans je hebt om borstkanker te ontwikkelen. De vezels van fruit en groenten zijn het meest effectief. Volgens de auteurs van de studie komt dit omdat deze soort vezels het oestrogeenniveau in je bloed doen dalen. Hoge oestrogeenwaarden worden gelinkt aan de ontwikkeling van borstkanker.
Deze tips helpen je om aan je drie porties groenten en fruit te komen. Lekkere tussendoortjes met vezels kun je hier vinden. Vind je het toch moeilijk om aan je dagelijkse dosis groenten te komen? Maak er dan groentesapjes van!